Här får kvinnorna större parkeringsplatser

Är kvinnor sämre på att köra bil än män? Sydkoreaner verkar tycka det.


Herr-parkering

2012 lanserade borgmästaren i den tyska staden Triberg parkeringsplatser endast för män, framförallt  som ett PR-trick för att locka intresse till staden. Herrparkeringarna som lanserades var smalare än andra parkeringsplatser.

– Män är i regel lite bättre på denna typ av utmaningar, sa borgmästare Gallus Strobel om det tajtare parkeringsutrymmet i en intervju med The Local.

SEOUL. "Damparkeringarna" i Sydkoreas huvudstad Seoul är längre och bredare än vanliga parkeringsplatser.

Detta för att göra det lättare för alla kvinnor som kör bil.

För att tydligt särskilja damparkeringarna mot övriga parkeringsplatser är de alla markerade med rosa färg och är likt våra damtoaletter i västvärlden utmärkta med en logga som föreställer en kjol.

Mer kvinnovänlig

Detta kan tyckas vara könsdiskriminerande då kvinnors körfömåga bygger på stereotyper och fördomar. Men enligt sydkoreanska myndigheter är det hela en del av en miljonsatsning på att göra huvudstaden Seoul mer kvinnovänlig.

Utöver att damparkeringarna är större och bredare så ligger de närmare ingångar och hissar för att enligt Metro göra det bekvämare och tryggare för kvinnor. 

Stillettklacks-vänliga trottoarer

Dessutom finns det i anslutning till många damparkeringar stillettklacks-vänliga trottoarer med svampmjuka underlag för att underlätta kvinnors promenader från och till butiken eller bostaden.

Det är inte första gången damparkeringar lanseras. Tidigare har Kina, Kuwait, Malaysia, Indonesien, Österrike, Italien och Tyskland lanserat liknande projekt, skriver The Independent.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.