Äldre bilder på kvinnor
Vilka maktgrepp som människor använt för att nedvärdera kvinnors rättigheter. - Foto: Giphy / Giphy

6 helt absurda saker människor trodde om kvinnor på 1800-talet

1800-talet var ett oroligt decennium för många som var nervösa över kvinnlig revolution och kampen för ett friare liv. Här är de allra tokigaste saker som sagts och som många trodde på.


Helt crazy att folk faktiskt trodde och pratade om dessa saker. Under 1800-talet påbörjades en start på en kvinnlig revolution med krav på rösträtt och mer frihet. Det skrämde många och därför var det många lögner som fick agera som skrämselpropaganda. Här är ett axplock av det mest crazy som sagts om kvinnor.

1. Cykelansikte

Läkare varnade för att kvinnor som var ute och cyklade för mycket skulle se slitna och utmattade ut. Det här var antagligen ett knep för att kontrollera kvinnor och ta ifrån de deras nya rörelsefrihet.

2. Vandrande livmoder

Om en kvinna var nervös, ängslig eller kåt sa läkare att hon var hysterisk och hade en "vandrande livmoder", en diagnos som avfärdats mer än en gång i modern tid. Nuförtiden rekommenderas att det lättast går bort via en orgasm.

3. Nervösa tekoppar

Män blev ofta nervösa när kvinnor träffades för att dricka te. De var helt enkelt rädda att deras hustrur skulle lämna deras giftermål för att bli revolutionära feminister. Helt fel kanske de inte hade.

4. Onani ger små bröst

I slutet av 1800-talet skrev Dr. John Cowan att kvinnor som onanerade skulle få fel i "körtelutvecklingen" och leda till att små bröst.

5. Kvinnor som studerar

Edward H. Clark skrev ett argt brev mot att kvinnor inte skulle få gå högskoleutbildningar. Han menade att kvinnor som gick i skolan inte skulle utveckla äggstockar och därmed inte kunna få barn.

6. Flata lögner

En österrikisk filosof skrev att homosexuella kvinnor är hälften kvinnor och hälften män. Suck...

H/T: Buzzfeed

Vi har som tur var kommit en bit på väg. Eller? 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ung person livshotande skadad i skidolycka

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.