Rasmus Klumps föreställning hette "Kuk kuk Rasmus".
1 av 4
Rasmus Klumps föreställning hette "Kuk kuk Rasmus". - Foto: Press / faksimil tivoli.dk
Missförstånd i Sverige, kanske?
2 av 4
Missförstånd i Sverige, kanske? - Foto: Faksimil tivoli.dk
Föreställningen bytte namn.
3 av 4
Föreställningen bytte namn. - Foto: Faksimil tivoli.dk
Efter att Nyheter24 kontaktade Tivoli.
4 av 4
Efter att Nyheter24 kontaktade Tivoli. - Foto: Press

Danska barnföreställningen byter namn – ser du varför?

Den kanske inte hade fungerat så bra här i Sverige.


Den 15 april har en barnföreställning premiär på nöjesfältet Tivoli i Danmark. Anledningen till att vi fnissat lite på redaktionen är att den kallas "Kuk kuk Rasmus". Därför hörde Nyheter24 av sig till Tivoli.

– "Kuk-kuk" är det som barnen i Danmark säger när de gömmer sig och vill indikera var de befinner sig. Typ som ett "cuckoo", alltså som en gök som galer, säger Ellen Dahl, kommunikationsansvarig för Tivoli till Nyheter24.

Bildkälla: Faksimil tivoli.dk

Det finns också en berömd visa med text av H.C. Andersen som visar på användandet av frasen. "Hvor skoven dog er frisk og stor" börjar som följer:

Hvor skoven dog er frisk og stor,
kuk-kuk, kuk-kuk, fallera.
Skovmærker der og jordbær gror.

Fortsättningsvis berättar Tivoli att de vill ha kvar namnet för att de flesta skåningar som kanske besöker föreställningen har mer kunskaper om danska. Ellen har fler galna exempel på missförstånd som danskan kan innebär.

– Exempelvis finns det många skyltar där det ståt "hund i snor", men det betyder ju så klart inte att hundarna är förkylda utan att de ska hållas i koppel, säger Ellen Dahl.

Men efter att Nyheter24 pratat med Tivoli har de ändå beslutat sig att byta namn. Nu heter föreställningen istället "Titte bøh Rasmus" som betyder "Tittut Rasmus".

Bildkälla: Faksimil tivoli.dk

Läs också om 10 svenska ord som bara låter sjuka på engelska eller om Tivolis sjukt coola åkattraktion där man faller rakt mot marken.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.