Bland listan på tolv personer finns Putins påstådda flickvän och ex-fru med.
Bland listan på tolv personer finns Putins påstådda flickvän och ex-fru med. - Foto: Stella Pictures

Skuggnätverket som bekostar Putins lyxiga livsstil

Storbritannien inför sanktioner mot Vladimir Putins hemliga älskarinna och elva andra personer i hans närmaste krets. Anledningen är att de är "Putins bank", som möjliggör att den ryske presidenten kan leva ett liv i lyx och flärd.


På pappret äger Rysslands president Vladimir Putin en lägenhet på 77 kvadrat i Sankt Petersburg, två sovjetiska bilar från 1950-talet, en släpvagn och ett garage. Men många experter menar att han snarare går i god för hundratals miljarder genom ägande som skyddas av bulvaner och bolag i skatteparadis. 

På fredagen införde Storbritanniens regering sanktioner mot “Putins bank”. Däribland vad som påstås vara hans hemliga flickvän Alina Kabajeva och elva kusiner, släktingar och supportrar. 

Bland dessa personer finns även ex-frun Lyudmila Ocheretnaya, som lever ett gott liv även efter skilsmässan från presidenten 2014. 

Storbritannien inför sanktioner mot Putins hemliga skuggnätverk 

– Vi hänger ut och siktar in oss på det skuggnätverk som gör Putins lyxliv möjligt, säger Storbritanniens utrikesminister Liz Truss i ett pressmeddelande.  

Det här är Putins “skuggnätverk” som Storbritannien nu riktar sina sanktioner mot. 

Alina Kabajeva – Putins påstådda flickvän

Alina Kabajeva är en före detta olympisk gymnast, och är styrelseordförande för National Media Group, vilket sägs vara det största och privata ryska medieföretaget. Hon påstås även vara Putins hemliga flickvän. 

Alina Kabajeva och Putin. Foto: AP/TT

Anna Zatseplina 

Anna Zatseplina är mormor till Alina Kabajeva och medarbetare till Gennadij Timchenko, en mångårig Putin-medarbetare och som finns med på Storbritanniens sanktionslista. Hon uppges även ha fått en lyxlägenhet i Moskva från Timchenko. 

Lyudmila Ocheretnaya – Putins ex-fru 

Lyudmila Ocheretnaya är Putins ex-fru. Sedan skilsmässan från presidenten har hon gynnats av förmånliga affärsrelationer med diverse statligt ägda enheter. 

Igor Putin

Igor Putin är en kusin till Vladimir Putin, och en rysk affärsman. Han är direktör för Pechenga International Sea Port. 

Mikhail Putin 

Mikhail Putin är en rysk affärsman och släkting till president Vladimir Putin. Mikhail Putin är vice ordförande i SOGAZ Incurances styrelse och vice ordförande i Gazproms styrelse. 

Roman Putin 

Vladimir Putins kusin Roman Putin har varit öppen offentligt om sin relation till presidenten och har betonat hur denna familjeanknytning gjorde det möjligt för hans företag, Putin Consulting, att hjälpa utländska investerare i Ryssland. 

Mikhail Shelomov 

Mikhail Shelomov är en rysk företagsägare samt en kusin till Vladimir Putin. Shelomovs företag Akcept LCC ska ha delat anställda med Binom JSC, som i sin tur är registrerat som ägare till “Putins palats”. Shelomov är, genom sitt företag, också aktieägare i Bank Rossiya, en bank med nära Kreml-koppling. 

Lyudmila Ocheretnaya och Putin skilde sig 2014. Foto: Stella Pictures

Putin har även rutinmässigt placerat sina förtrogna och lojala anhängare på strategiska positioner inom staten. De som nu får sanktioner riktade mot sig är följande: 

Alexander Plekhov

Alexander Plekhov är en nära vän till Putin, som dragit nytta av sin relation till Putin då hans företag Vital Development Corporation fått betydande statligt beskydd. 

Mikhail Klishin 

Mikhail Klishin är chef i Bank Rossiya, och styrelseledamot på SOGAZ. 

Vladimir Kolbin

Vladimir Kolbin är son till Putins barndomsvän och påstådda affärspartner, Peter Kolbin. 

Yuri Sjamalov

Yuri Sjamalov är son till Nikolai Shamalov och bror till Putins tidigare svärson, Kirill Sjamalov. Yuri är medlem i den nya eliten av barn till Putins närmaste medarbetare och har snabbt klättrat till att bli ordförande för Gazfons och styrelseledamot för Gazprombank. 

Viktor Khmarin

Viktor Khmarin är en rysk advokat och affärsman, som är en vän och släkting till Vladimir Putin. Khmarin har ägt ett antal företag som verkade i den ryska energisektorn.

Källa: Aftonbladet, GOV.uk, The Guardian

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.