Facebooks vd Mark Zuckerberg har precis lovat användarna mer privatliv. Men kritiker säger att de nya Facebookinställningar utgår från att alla vill dela med sig av all information.
1 av 3
Facebooks vd Mark Zuckerberg har precis lovat användarna mer privatliv. Men kritiker säger att de nya Facebookinställningar utgår från att alla vill dela med sig av all information. - Foto: Craig Ruttle/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: ERIC RISBERG/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Privat

Facebooks lobbyister i krig om ditt privatliv

Den sociala nätverkssajten anlitar lobbyistarmé för att erövra rätten till ditt privatliv.


INTERNET. 2009 blev Facebooks år. Med en enorm tillväxt har sajten gått från 50 miljoner användare till mer än 350 miljoner på mindre än tolv månader.

Men Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, 25, ser - i takt med att den sociala nätverkssajten växer - hoten torna upp sig.

Och den stora pucken är användarnas privatliv. Det är på inget sätt lättare att hantera 350 miljoner användares privata information än 50 miljoners.

Med så mycket personuppgifter - ofta av mycket privat karaktär - har Facebook hamnat under såväl myndigheternas som integritetsaktivisters granskande lupp.

Tidigare i år fick Facebook betala 9,5 miljoner dollar (drygt 71 miljoner kronor) för att göra upp i godo och därmed undvika en rättegångstvist kring ett integritetskränkande annonseringssystem som lanserades på den sociala nätverkssajten 2007.

Och förra månade sjösatte Facebook en rad åtgärder ägnade att bättre skydda användarnas privata information. Men åtgärderna väckte snabbt kritik eftersom grundinställningarna på "nya" Facebook utgår från att all information ska vara offentlig.

Integritetsaktivister anmälde Facebook till amerikanska myndigheter i samband med omläggningen, skriver Telegraph.

För att motarbeta den  här typen av hot mot nätverkssajtens ekonomiska framtid har Facebook nu anlitat en armé av lobbyister i Washington och Bryssel som har till uppgift att försvara sajtens rätt till användarnas privatliv gentemot amerikanska och europeiska lagstiftare.

- Det är helt klart en intressant tid, säger Justin Smith, vars sajt Inside Facebook följt nätverkssajtens upp- och nedgångar under de senaste fyra åren, till Guardian.

- Medan 2009 var ett år under vilket Facebook såg en enastående tillväxt får vi nu se hur de hanterar den tillväxten.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.