- Foto: SAKCHAI LALIT/AP/Scanpix

Pedofilmisstänkte svensken i Thailand är nu fri mot borgen

En svensk man som åtalats för sexbrott mot barn i Thailand har släppts mot borgen i väntan på rättegång. Svensk polis orolig för att han ska "köpa" vittnen. Själv menar han att han är oskyldig.


BANGKOK. 60-åringen greps tillsammans med ytterligare en svensk man av svensk och thailändsk polis i ett gemensamt tillslag i maj 2009.

Nu är mannen försatt på fri fot mot borgen. Och den thailändska rättegången väntas inte bli av förrän i juli i år.

Kriminalinspektör Pearly Hadziomerovic - som var med om att gripa 60-åringen - är orolig för att han nu ska kunna ägna tiden fram till rättegången åt att undanröja bevisen mot honom. Bland annat genom att "köpa" vittnen.

– Förklaringen vi fått från det thailändska rättsväsendet är att det först i juli går att samla alla parter. Vi tror ju att den här mannen är skyldig och är förstås oroliga över vad han kan ställa till med fram till dess, säger kriminalinspektör Pearly Hadziomerovic till Sundsvalls Tidning.

60-åringens familj däremot hävdar att mannen är oskyldig. De pekar på att en annan svensk man var skyldig 60-åringen en stor summa pengar och att denne man inför hotet om en stämning helt enkelt satt dit 60-åringen med en arrangerad historia samt ett tips till rikspolisen.

- Jag börjar inse att jag ska offras på det politiska altaret, skrev 60-åringen i ett brev till den svenska regeringen innan han nu försatts på fri fot.

Men polisen säger sig inför gripandet i maj 2009 ha spanat mot mannen. Man ska också - enligt de första uppgifterna ha hittat filmkameror, kameror och sexleksaker som knyter mannen till sexbrott.

Också vittnesmål från de pojkar under 15 år som ska ha utsatts för sexbrott stärker åtalet mot 60-åringen.

– Är det som vi misstänker så finns det förstås även en oro över att fler barn ska komma till skada och att det här bara gör honom mer försiktig, säger Pearly Hadziomerovic till ST.

Den svensk som suttit häktad tillsammans med 60-åringen släpptes redan efter två månader.

60-åringen har, enligt sin bror som besökte honom i häktet i september, mått mycket dåligt i Bangkok Remand Prison. Han ska ha lidit av svåra gallstensbesvär och gått ner ett 30-tal kilo.

Efter att ha släppts ur häktet har 60-åringen opererats och hälsan är nu mycket bättre.

60-åringen kommer från Njurunda i närheten av Sundsvall och har kvar ett sommarhus där, men har under de senaste åren bott i Thailand, skriver ST.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.