Det var EN asteroid som slog ut dinosaurierna, visar ny forskning.
Det var EN asteroid som slog ut dinosaurierna, visar ny forskning.

Nu bevisat: Dinosaurierna dog av asteroid

Efter 30 års debatt har forskarna slagit fast att dinosaurierna utrotades av ett massivt asteroidnedslag.


Vilken barnrumpa som helst i dag vet att det var en asteroid som slog ut dinosaurierna på jorden. Men faktum är att bland forskarna har saken varit omtvistad i 30 år - sedan man först upptäckte Chicxulub-kratern intill den mexikanska östkusten.

Asteroidteorin var just en teori - eller en hypotes - bland många. Vissa forskare hävdade länge att det i stället kunde röra sig om ett vulkanutbrott eller en hel flock asteroider som penetrerat atmosfären vid en serie tillfällen.

Men nu är det bevisat: Det var en asteroid som orsakade den temperaturförhöjning som utplånade flera arter från jordens yta. Dinosaurierna utrotades i ett enda slag.

Det är ett forskarlag på 41 personer, under ledning av bland annat Kirk Johnson från Denvers museum för naturvetenskap och medförfattare till forskningsrapporten, som nu konstaterat urtidsödlornas dödsorsak.

I Science presenterade Kirk Johnson gruppens fynd:

* Vulkanteorin förkastar forskarlaget på grund av att ett sådant utbrott inte hade kunnat producera tillräckligt mycket svavel och koldioxid för att orsaka ett massivt klimatskifte.

* Flera asteroider-teorin faller eftersom det "inte finns några bevis för flera nedslag" och att de platser som pekats ut som kratrar där andra asteroider kan ha slagit ned ligger så nära Chixulub att de förmodligen orsakats av bitar från samma asteroid.

Forskarna har samlat in rapporter från ungefär 350 platser runt om i världen som bär på bevis från asteroidens effekter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

KD vill ha en ny migrationspakt

Gränser och frihet. Det är de två ord som kommer att symbolisera Kristdemokraternas EU-valskampanj, meddelar partiledare Ebba Busch. KD vill också ha en migrationspakt 2.0.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

1 timme sedan
Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.