Att käka skräpmat liknas vid att använda heroin i en ny amerikansk studie.
Att käka skräpmat liknas vid att använda heroin i en ny amerikansk studie. - Foto: M. Spencer Green/AP/Scanpix

Skräpmat påverkar hjärnan som heroin

Är du en sån som tvångsmässigt tuggar i dig två Big Mac på raken? Ny forskning tyder på att din hjärnaktivitet förändras av högkalorimat.


JUPITER. Att äta fet mat triggar delvis samma beroendelika reaktioner i hjärnan som heroin visar en ny studie på råttor.

När amerikanska forskare erbjöd råttor att äta högkalorimat som bacon, korv, tårta och choklad som generöst utportionerat tilltugg till mer hälsosam, men mindre aptitretande, föda överkonsumerade djuren kalorier, gick snabbt upp i vikt och fortsatte att äta för mycket.

Till och med när de visste att de fick en elchock varje gång de närmade sig maten.

Råttor som getts en hälsosam diet med begränsad tillgång till skräpmat slutade äta maten när de lärt sig att en elchock medföljer den.

Som heroin

Studien, som publiceras i majnumret av vetenskapstidskriften Nature Neuroscience, pekar på likartade förändringar i hjärnans belöningssystem hos både överviktiga och narkotikaberoende labbråttor.

– Dessa data är, såvitt vi vet, det starkaste stödet för tanken att överkonsumtion av fet mat kan vara lika beroendeframkallande som drogmissbruk - och att det verkar genom samma mekanismer, säger medförfattaren Paul Kenny, neurobiolog vid Scripss Research Institute i Jupiter i Florida.

Att äta mat utlöser dopamin och ju mer som dopamin som frigörs desto större blir tillfredställelsen.

Stora risker

En teori går ut på att vissa människor behöver ta in ett överflöd av belönande substanser - som mat eller droger - för att uppleva samma nivå av tillfredställelse som genomsnittliga människor.

Men att belöna sig själv kan vara förenat med stora risker. Som försöksråttorna visade när de trots elstötar fortsatte att konsumera den onyttiga maten.

– Med andra ord går det nästan bortom din kontroll och du fortsätter att använda drogen trots att du verkligen inte borde det, säger Paul Kenny till australisk teve.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.