1 av 5
2 av 5
- Foto: Mohamed Sheikh Nor/AP/Scanpix
3 av 5
- Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix
4 av 5
- Foto: Mohamed Sheikh Nor/AP/Scanpix
Två unga flickor avrättades i Somalia i onsdags kväll.
5 av 5
Två unga flickor avrättades i Somalia i onsdags kväll. - Foto: AP/Scanpix

Islamister avrättade skolflickor

Den al-Qaidaanknutna islamistiska milisen al-Shabaab i Somalia har avrättat två tonårsflickor för spioneri.


Det här är al-Shabaab

al-Shabaab (arabiska för "ungdomen"), är en militant islamistisk organisation, som innan 2007 var en ungdomsgren av den somaliska islamiströrelsen Islamiska domstolarnas högsta råd. Men när moderorganisationen slöt fred med regeringen och gick in i den politiska processen blev al-Shabaab självständiga.

Organisationen kontrollerar i dagsläget stora delar av Somalia. al-Shabaab klassas som terrororganisation av USA:s utrikesdepartement, liksom av Säpo.

Organisationen har också representation i Europa och från bland annat Sverige uppges flera somalier ha åkt ner till hemlandet för att delta i striderna på al-Shabaabs sida.

BELEDWEYNE. För första gången har den hårdföra islamistmilisen al-Shabaab avrättat två unga kvinnor. Det bekräftar ögonvittnen och anhöriga för afrikanska nyhetsbyrån APA.

– Dessa kvinnor spionerade för fienden och greps av mujahedin (heliga krigare) i förra veckan, säger milisens regionale ledare Yusuf Ali Ugas.

Ayan Mohamed Jama, 15, och Horriyo Mumim, 16, sköts bakifrån av maskerade bödlar inför en stor folkmassa sent på onsdagen. Boende i staden tvingades titta på, uppger APA.

– De unga flickorna kedjades fast inför hundratals och genomborrades av kulor. Det var verkligen ett chockerande ögonblick, säger ögonvittnet Mohamed Farah.

Enligt Yusuf Ali Ugas, al-Shabaabs guvernör i provinsen, finns ytterligare ett stort antal kvinnliga spioner i organsiationens förvar som kommer att avrättas inom en ospecificerad framtid.

– Våra underrättelsetjänster jobbar dag som natt och vi vet att de flesta människor här är spioner för marionettregeringen och otrogna västerlänningar så vi uppmanar er att sluta med detta dåliga beteende annars kommer vi att behandla er som flickorna, sa Ugas inför folkmassan.

15-åriga Ayans moster, som av rädsla för sitt eget liv vill vara anonym, säger till Radio Mogadishu att de avrättade flickorna inte var spioner.

– Hur kan unga skolflickor vara spioner för en regering eller västländer? Det är mycket förvånande. Dessa militanta gör vad de vill och vi vet inte vad vi ska ta oss till eller vart vi ska fly, säger mostern.

Video om al-Shabaab i Somalia:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.