Tysklands förbundspresident, Christian Wulff.
1 av 2
Tysklands förbundspresident, Christian Wulff. - Foto: Markus Schreiber/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Spiegel

Sex mot nej till kärnkraft

Tysklands president får udda erbjudande av känd kvinnlig författare: – Rösta nej till en förlängning av kärnkraftens livslängd och du får mig en hel natt för dig själv.


Nu avgörs kärnkraftens öde i EU:s största land

Innan året är slut måste Tysklands förbundspresident, Christian Wulff, bestämma sig för om Tyskland ska anta en lag som förlänger livslängden på landets 17 reaktorer med uppemot 14 år utan att lagen rundar förbundsdagens första kammare, Bundesrat, som representerar delstaterna.

Den kontroversiella planen godkändes av regeringen i september och förlänger slutdatumet för tysk kärnkraft med mer än ett årtionde till cirka 2035.

Kärnkraftsdebatten är ännu mer levande i Tyskland än i Sverige och stora demonstrationer mot det omstridda energislaget anordnas regelbundet.

BERLIN. Den tyska författaren Charlotte Roche, 32, erbjöd sig under en intervju på söndagen att sälja sin kropp - för en röst mot kärnkraften.

Det är Tysklands förbundspresident, Christian Wulff, hon riktar sitt erbjudande till. Om han lägger in sitt veto mot regeringens planer på att förlänga de befintliga kärnkraftsreaktorernas livslängd.

– Jag erbjuder mig att ligga med honom om han inte skriver under, säger antikärnkraftsaktivisten och författaren Charlotte Roche till tidningen Der Spiegel.

Och hon säger sig ha bett om lov hemma vid familjens köksbord.

– Min man går med på det. Nu är det upp till förbundsrepublikens första dam att ge sitt medgivande, säger hon till Spiegel.

– Jag har en tatuering, lägger hon för säkerhets skull till.

Charlotte Roche är född i Storbritannien och författare till den sexuellt frispråkiga bestsellern Wetlands från 2008.

Förra veckan deltog hon i stora demonstrationer mot transporter av radioaktivt avfall.

Charlotte Wetlands om romanen Wetlands (censurerad version):

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.