Israels försvarsminister Ehud Barak avslöjar i ett dokument, som Wikileaks publicerat, att man tog kontakt med Egypten och PA innan Gazakriget.
1 av 3
Israels försvarsminister Ehud Barak avslöjar i ett dokument, som Wikileaks publicerat, att man tog kontakt med Egypten och PA innan Gazakriget. - Foto: Ed Ou/AP/SCANPIX
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffade också kort därpå Obama - och kom inte överens.
2 av 3
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffade också kort därpå Obama - och kom inte överens. - Foto: Baz Ratner/AP/SCANPIX
Barack Obama höll några dagar senare sitt historiska tal i Kairo.
3 av 3
Barack Obama höll några dagar senare sitt historiska tal i Kairo. - Foto: Charles Dharapak/AP/SCANPIX

Wikileaks: Israel försökte få Abbas att ta över Gazaremsan

Enligt läckta diplomattelegram försökte Israels regering få Palestinska administrationen och Egypten att ta över Gazaremsan. Båda vägrade.


JERUSALEM/KAIRO/RAMALLAH. Wikileaks avslöjar att den israeliska regeringen vid ett möte 2009 försökte övertala den palestinska administrationen (PA) på Västbanken och Egypten att ta kontroll över Gazaremsan i det fall Hamas skulle besegras under kriget om Gaza.

Av dokumentet, som Wikileaks nu publicerar, framgår att de israeliska myndigheterna ville samordna anfallet med PA och Egypten, men där säger också Israels försvarsminister, Ehud Barak, att båda vägrade ta över den Hamaskontrollerade kustenklaven, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Det var under ett möte i juni 2009 mellan försvarsminister Barak och en amerikansk kongressdelegation som Barak hävdade att den israeliska regeringen "konsulterat Egypten och Fatah innan Operation Gjutet Bly och frågat om de var villiga att ta kontroll över Gaza när Israel besegrat Hamas".

– Föga förvånande fick Israel negativa svar från båda, sa Barak under mötet.

I dokumentet uttrycker också Barak, som tidigare varit israelisk premiärminister, uppfattningen att "den palestinska myndigheten är svag och saknar självförtroende och att general Keith Daytons (amerikansk säkerhetsrådgivare i Israel/Palestina, reds anm) träning hjälper dem att bygga upp sin självkänsla, uppger Haaretz.

Mötet ägde rum bara dagar innan president Barack Obamas historiska tal i Kairo, där han sträckte ut en hand till den muslimska världen, och några veckor innan premiärminister Benjamin Netanyahus första besök i USA. Ett besök som avslöjade stora meningsskiljaktigheter mellan honom och Obama.

/
USA
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).