1 av 5
- Foto: IDDST
Däremot visar den nya studien att patienter som i dag får cannabinoider - till exempel cancerpatienter - i själva verket kan ta skada av det.
2 av 5
Däremot visar den nya studien att patienter som i dag får cannabinoider - till exempel cancerpatienter - i själva verket kan ta skada av det. - Foto: Ted S. Warren/AP/Scanpix
3 av 5
- Foto: Adam Lau/AP/Scanpix
4 av 5
- Foto: Adam Lau/AP/Scanpix
Enligt en färsk studie kan cannabis hjälpa mot muskel- och ledsjukdomar samt allergier.
5 av 5
Enligt en färsk studie kan cannabis hjälpa mot muskel- och ledsjukdomar samt allergier. - Foto: Rich Pedroncelli/AP/Scanpix

Cannabis kan vara hälsokur

Ny studie: Marijuana kan hjälpa mot MS, allergier och artros.


Det här är Prakash Nagarkatti

Doktor Prakash Nagarkatti är professor är professor i patologi och mikrobiologi vid det ansedda universitetet University of Southern California där han forskar i immunologi.

Det finns en växande oro för att kemikalier i miljön kan förändra immunsystemets funktioner och göra individer mer mottagliga för cancerogen utveckling, infektioner, automimmunitet och allergier. Inom detta forskningsfält är Prakash Nagarkatti en av världens ledande forskare.

Trodde du att cannabis var en rakt igenom hälsoskadlig drog? Tänk om. Faktum är att cancerdrabbade Bob Marleys favoritsysselsättning kan vara både bra och dålig.

En ny studie visar att kemiska komponenter i marijuana visserligen kan kuva kroppens immunfunktioner och därmed potentiellt ha en påskyndande effekt på vissa cancertyper.

Men cannabis kan också hjälpa till dig att bekämpa ledsjukdomar, muskelsjukdomen multipel skleros och allergier.

Dåliga - och goda nyheter

Det är en studie från University of Southern California (USC), som publiceras i denna månads utgåva av den ansedda medicinska tidskriften European Journal of Immunology, som levererar såväl de goda som de dåliga nyheterna.

Studien har letts av den välmeriterade USC-forskaren Prakash Nagarkatti, en immunolog, som i åtta år studerat cannabisplantans potential för dem som nyttjar den.

"Cancer är inte en sjukdom"

Nagarkatti beskriver resultaten som ett dubbeleggat svärd.

– Cancer är inte en sjukdom. Det är ett mycket brett spektrum av sjukdomar. Och marijuana innehåller över 400 olika kemikalier. Det är sådan komplex planta att vi inte känner till hur alla dessa kemikalier påverkar oss, säger Nagarkatti till tidningen The State.

Den senaste studien på labbråttor bereder vägen för mer forskning på området. Nagarkatti hoppas att det kan leda till medicinska fas 3-studier på mänskliga försökskaniner.

Får många mejl

Han inser att studien lär orsaka en omfattande marijuanadebatt inom medicinen.

– Jag får många mejl från båda sidor redan nu, säger han till The State.

Många kommentarer på nätet är kritiska och säger att Nagarkatti är "anti medicinsk marijuana".

Men de som kommenterar förstår inte att hans tidigare studier visat på många positiva effekter som cannabis har. Eller att den nya studien visar på både bra och dåliga sidor.

Om nya försök kan visa att resultaten som labbråttor uppvisat också är giltiga för människor lär många läkare i USA och Kanada, där medicinsk marijuana är vida spridd, behöva tänka om när de ordinerar Marinol - det enda marijuanabaserade läkemedel som godkänts av det amerikanska läkemedelsverket - för att bekämpa illamåendet som uppstår i samband med kemoterapi för cancerpatienter och för att stimulera aptit hos hiv/aids-patienter.

Bra mot allergier

Visserligen lindras illamåendet, men marijuanans cannabinoider kan också skynda på döden genom att hämma immunsystemet, som ju är kritiskt för att bekämpa olika former av cancer och infektioner.

Eftersom också hiv/aids ger sig på immunsystemet är dock förmodligen marijuanans effekter i de fallen minimalt.

Å andra sidan kan cannabinoider bli ett nytt verktyg för läkare som behandlar ledsjukdomar som artros och multipel skleros, MS.

Vad gäller dessa autoimmuna sjukdomar överaccelerar patientens immunsystem och förstör friska celler. Genom att lägga band på immunresponsen kan cannabinoider mildra sjukdomarnas effekter.

– Det kan också hjälpa allergiker att bekämpa sina sjukdomar och hjälpa patienter som fått organ transplanterade, säger Nagarkatti.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.