Wikileaks talesperson, Birgitta Jónsdóttir är en av dem som ska kartläggas på Twitter - om en amerikansk domstol får som den vill. Jónsdóttir är parlamentsledamot av det isländska Alltinget.
1 av 2
Wikileaks talesperson, Birgitta Jónsdóttir är en av dem som ska kartläggas på Twitter - om en amerikansk domstol får som den vill. Jónsdóttir är parlamentsledamot av det isländska Alltinget. - Foto: Privat
Jan-Philipp Albrecht, Europaparlamentariker för de gröna (t.h.), gör tummen ner för USA:s twitterrazzia.
2 av 2
Jan-Philipp Albrecht, Europaparlamentariker för de gröna (t.h.), gör tummen ner för USA:s twitterrazzia. - Foto: CHRISTIAN LUTZ/AP/Scanpix

EU-politiker rasar mot USA:s razzia på Twitter

En amerikansk domstol har begärt ut information om twitterkonton som tillhör ett antal centrala personer inom Wikileaks - samt sajtens förmodade källor. Nu rasar Europaparlamentet mot den integritetskränkande strategin.


INTERNET. En domstol i Virginia - som utreder den förmodade Wikileaks-källan - Bradley Manning, tidigare underrättelseanalytiker inom den amerikanska försvarsmakten - har begärt ut information om ett antal twitterkonton.

Kontona tillhör centralt placerade personer inom Wikileaks - däribland chefredaktören Julian Assange och den isländska parlamentarikern Birgitta Jónsdóttir och informationen omfattar allt kring de aktuella personernas kommunikation till upplysningar om deras bankkonton med mera.

EU-politiker rasar

Amerikanska myndigheter har också krävt samma sak av Facebook och Google, men dessa företag har än så länge inte kommenterat domstolsordern.

Men nu rasar politiker inom Europaparlamentet mot USA:s digitala krigföring och menar att den kränker den personliga integriteten på nätet.

– Vi måste visa USA att de inte kan tvinga på sina regler på hela världen och att det finns en reell möjlighet att överklaga när sådana domstolsordrar utfärdas, säger den gröne EU-politikern Jan-Philipp Albrecht i ett uttalande.

"Hela båten gungar"

– Denna domstolsorder har ingen laglig grund för att få ta del av all denna data så man kan inte säga om den är proportionerlig eller inte. EU måste, nu mer än någonsin, skapa gemensamma regler annars måste vi minimera den datamängd som går till USA, säger Albrecht.

Piratpartisten och bloggaren Henrik Alexandersson, HAX, menar att det inger hopp för nätintegriteten.

– Twitterrazzian får folk i Europaparlamentet att reagera. Vilket innebär att man börjar gunga båten vad gäller hela underrättelseutbytet med USA, skriver han på sin blogg.

"Datalagring lika illa"

Men lika illa är det - menar Alexandersson - med EU:s eget datalagringsdirektiv.

– Datalagringsdirektivet och teledatalagringen, som nu även är på väg att införas i Sverige, ger nämligen våra egna myndigheter möjlighet att göra precis samma sak mot politiska aktivister, whistleblowers och journalister som USA nu gör mot Wikileaks, skriver HAX på bloggen.

– Ytterligare en oförutsedd effekt av USA:s twitterrazzia kan alltså bli att EU på ett mer kritiskt sätt börjar granska sitt eget datalagringsdirektiv.

EU
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!