1 av 3
- Foto: Privat
...Julian Assange till USA.
2 av 3
...Julian Assange till USA. - Foto: Alastair Grant/AP/SCANPIX
Mark Stephens anklagar nu Sverige för att i hemlighet planera en utlämning av...
3 av 3
Mark Stephens anklagar nu Sverige för att i hemlighet planera en utlämning av... - Foto: Adrian Dennis/AP/SCANPIX

"Sverige planerar Assanges utlämning till USA"

Julian Assanges brittiska advokat anklagar Sverige för att i hemlighet planera en utläming till USA.


STOCKHOLM/LONDON. Sverige samarbetar med amerikanska myndigheter och planerar i hemlighet att utlämna Julian Assange till USA. Det menar Wikileaksgrundarens brittiska advokat Mark Stephens.

– Vi har förstått att svenska myndigheter är beredda att lägga ner våldtäktsåtalet mot Julian så fort USA begär honom utlämnad, säger Stephens och hänvisar till källor både i USA och Sverige.

Advokaten beskriver åtalet mot hans klient som en ursäkt för att ge USA tid att förbereda ett åtal för de tusentals hemlighetsstämplade dokument som Assange kommit över och gjort tillgängliga, skriver ABC News.

Stephens säger också att Assanges sista anhalt, om han utlämnas, blir ett högsäkerhetsfängelse i USA. Tidigare har Assange konstaterat att han troligen skulle mördas om han utlämnas till USA.

Den våltäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren är för närvarande häktad i Sverige men släppt mot borgen i Storbritannien.

Först i början av februari avgörs om han utlämnas till Sverige.

/
/
/
/
/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.