Amnesty: "Hamas dödar sina egna"

"Hamas har fört bort, dödat, torterat och hotat personer som anklagas för samarbete med Israel."


Av Amnesty Internationals rapport som släpptes i går framgår att Hamas dödar palestinier.

"Sedan slutet av december 2008, då Israel inledde det tre veckor långa militära anfallet mot Gaza har minst ett tjugotal palestinier skjutits ihjäl och många fler skottskadats av Hamasanhängare i en vedergällningskampanj."

Människorättsgruppen uppger att de flesta av offrena kidnappades i deras hem för att sedan släppas, döda eller svårt skadade dumpas på någon isolerad plats. Andra sköts ihjäl på sjukhusen medans de behandlades för sina skador.

Rapporten baseras på vittnesmål från ett antal offer. Men enligt Amnesty var det många som vägrade att tala med dem i rädsla för vad Hamas skulle göra om de fick reda på det.

"Amnesty riktar en skarp uppmaning till Hamas att omedelbart upphöra med denna vedergällningskampanj och att tillåta en oberoende utredning av dessa allvarliga övergrepp."

Spänningarna mellan Hamas, som tog kontroll över Gaza i en blodig kupp 2007, och Fatah har ökat efter Israels 22 dagar långa offensiv i Gaza.

Förra månaden uppgav Hamas att de hade återtagit kontrollen över Gaza. De meddelade också att de kommer söka upp, samla ihop och straffa palestinier som misstänks samarbeta med Israel. Hotet var tydligt riktat mot Fatah-medlemmar.

–Den interna säkerhetsmyndigheten har fått instruktioner om att söka upp och slå till hårt mot kollaboratörerna, uppgav Ehab al-Ghsain, talesman för Hamas inrikesministerie, enligt Haaretz.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.