1 av 2
- Foto: NHK TV /AP/ SACNPIX
2 av 2
- Foto: AP/SCANPIX

Våldsam tsunami skakar Japan - många döda

Minst 300 döda - men siffran stiger hela tiden.


TOKYO. Strax innan 07 på fredagsmorgonen inträffade ett mycket kraftigt jordskalv utanför Japans kust. Magnituden är för Japan rekordhöga 8,9 på Richterskalan.

Strax efter skalvet utfärdades en tsunamivarning som snabbt visade sig vara befogad. Uppgifterna varierar om tsunamins storlek men att det rör sig om en våg som är mellan fyra och tio meter hög står klart.

Tsunamin har redan slagit mot Japans Stilla havskust och dränkt stora ytor i vatten. Bilar, stora hus och ladugårdar har svepts med i den våldsamma vågen.

Skalvet skakade även Tokyo där människor flydde ur sina skakande hus.

Hur många som omkommit är oklart men dödssiffran befaras vara hög. Hittills har 300 dödsfall bekräftats men siffran kommer att stiga betänkligt. Efterskalv pågår i detta nu, uppger CNN.

88 000 människor uppges saknas.

På eftermiddagen talade Japans premiärminister Naoto Kan till folket. Han försäkrade att inget tyder på att några radioaktiva läckor rapporterats från landets kärnkraftsanläggningar. Samtidigt sa han att läget är "betydligt värre än befarat" i landet efter tsunamin.

På flera platser brinner stora byggnader, blanbd annat ett stort oljeraffinaderi.

Även flera andra länder har utfärdat akuta tsunamivarningar. Indonesien är ett av länderna som väntas drabbas värst förutom Japan.

Även Guam, Taiwan, Filippinerna och Hawaii riskerar att drabbas av tsunamivågor.

En tsunamivarning har nu utfärdats för hela den amerikanska västkusten, uppger BBC.

Mer information följer.

 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.