Bradley Manning, 23, misstänks vara källan bakom Wikileaksläckorna.
1 av 2
Bradley Manning, 23, misstänks vara källan bakom Wikileaksläckorna. - Foto: Montage
2 av 2
- Foto: Martial Trezzini/AP/Scanpix

FN:s tortyrexpert förbjuds träffa Manning

USA vägrar låta dem mötas utan konstant övervakning.


WASHINGTON D.C. FN:s speciella tortyrexpert Juan Mendez förvägras möten med Bradley Manning utan konstant övervakning.

Manning, som påstås ha läckt ett oerhört stort antal hemliga dokument till Wikileaks, sitter enligt sin advokat inspärrad 23 timmar varje dygn, väcks flera gånger per natt och tvingas sova naken.

Mendez säger sig vara "djupt besviken och frustrerad" över USA:s vägran att låta honom träffa Manning på tu man hand, skriver Washington Post.

23-årige Manning har suttit frihetsberövad sedan den 29 juli förra året och det är fortfarande oklart om han kommer att åtalas för något. Långa stunder har den enda motiveringen till frihetsberövandet varit att "för förhindrande av allvarlig skada" vilket syftar till att Bradley Manning skulle vilja göra sig själv illa eller ta sitt liv.

Enligt tortyrexperten Medez har han träffat frihetsberövade personer i minst 18 länder för att förhöra sig om eventuell tortyr utan att någon övervakat mötet.

Amerikanska myndighetstalespersoner säger dock, enligt Washington Post, att vägran att låta Mendez träffa Manning oövervakat ligger i linje med de amerikanska reglerna för fångar.

USA
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.