- Foto: Nasa / Scanpix

Nasa: Flytande vatten på Mars

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa fortsätter att utforska Mars. Nu visar undersökningar att det finns flytande vatten på planeten - en förutsättning för att det även ska finnas levande varelser där.


RYMDEN. Att vatten funnits på vår närmaste grannplanet är konstaterat sedan tidigare. Men forskarna har trott att vattnet funnits på platser där det aldrig lämnar sin frysta form för att bli flytande.

Nu visar dock nya observationer från planeten att vattnet förekommer vid sådana breddgrader att temperaturen blir tillräckligt hög för att isen ska smälta och bli flytande vatten - en förutsättning för liv.

Vattnet lär enligt Nasa vara ungefär lika salt som det i jordens hav. Vanligt sötvatten skulle vara fortsatt fryst i de uppmätta temperaturerna.

– Nasas Marsprogram tar oss ytterligare ett steg närmare att bestämma huruvida den röda planeten kan innehålla någon typ av liv, säger Nasas administratör Charles Bolden till myndighetens hemsida.

Trots allt visar observationerna att det teoretiskt sett bör finnas flytande vatten på planeten. Forskarna hoppas dock att laberatorieexperiment på jorden ska kunna ge tillräckliga bevis.

/
/
Liv
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.