På tisdagen drabbades även Manchester av upploppen och plundringen.
1 av 2
På tisdagen drabbades även Manchester av upploppen och plundringen. - Foto: Dave Thompson / AP
Två män i London som skulle vara med och "ta tillbaka gatorna" från plundrarna stoppas av polis.
2 av 2
Två män i London som skulle vara med och "ta tillbaka gatorna" från plundrarna stoppas av polis. - Foto: Karel Prinsloo / AP

Huliganer och rasister ger sig in i kravallerna

Både English Defence League och fotbollsfirmorna ger sig ut på gatorna för att försvara London mot plundringen. Retoriken präglas dock av högerextremism och rasism.


Detta har hänt i England

På lördagen demonstrerar människor i stadsdelen Tottenham mot ihjälskjutningen av Mark Duggan, en demonstration som urartar i rena upplopp. Kravallerna och plundringen har fortsatt sedan dess och spridit sig till bland annat Manchester, Liverpool, Bristol och Birmingham.

På tisdagen ställdes onsdagens fotbollslandskamp mellan England och Holland in. Samma dag krävde oroligheterna sitt första dödsoffer när en 26-årig man hittades skjuten i sin bil i stadsdelen Croydon i södra London.

Natten till onsdagen patrullerade fotbollshuliganer gatorna i flera områden, bland annat i Eltham där Millwall- och Charlton-firmorna gick samman.

På onsdagen kom uppgifter om ytterligare dödsoffer, tre män som blivit ihjälkörda under kravaller i Birmingham.

LONDON. Den högerextrema grupperingen English Defence League är med och rensar upp på Londons gator. Organisationen, som gjort sig känd genom våldsamma marscher och aggresivt motstånd mot islam, bekräftar sin medverkan på sin officiella hemsida.

Där skriver de att flera EDL-anhängare redan varit ute på gator och torg för att försvara kvarteren från plundrare och de uppmanar människor i de drabbade områdena att ta kontakt med närmaste divisionsledare eller organisatör inom EDL.

På onsdagsmorgonen skriver gruppen följande på sin officiella Facebooksida.

"Godmorgon, upprensningsoperationen har inletts, bra jobbat inatt, flera olika divisioner och rivaliserande supportrar går samman för att skydda de oskyldiga offren i den här oredan".

Fotbollsfirmorna går ihop mot plundringen

Även Storbritanniens fotbollshuliganer sluter sig samman för att få stopp på upploppen och plundringen på Londons gator. Men i retoriken blåser vindar av högerextremism, främlingsfientlighet och även ren rasism.

Facebookgruppen "All football firms coming together to give rioters a good kicking" har på kort tid fått knappt 32 000 "likes". Flera av inläggen är rasistiska - och de bakom många av dessa inlägg är svenskar.

"Europa är för vita, Afrika för svarta, skeppa tillbaka de där aporna till träden", skriver en svensk medlem.

"Sparka ut de där primitiva 'nig-nogs' från Europa! Vit makt!", skriver en annan svensk.

Bland bilderna på gruppen finns flera där plundrare hängs ut och där vissa svarta upploppsmakare kallas för "apor" och liknande uttryck i kommentarsfälten.

Fotbollshuliganer patrullerade gatorna

Majoriteten av kommentarerna på sidan ger dock endast uttryck för stöd till de som går ut och skyddar sina kvarter mot plundring och upplopp. Flera ifrågasätter också rasismen hos vissa av de andra medlemmarna.

Under natten till onsdagen gick fotbollshuliganer från Charlton och Millwall samman för att skydda området Eltham i södra London. Även Tottenhams beryktade firma "Yid Army" ska ha varit ute på gatorna under natten.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.