En och samma man har blivit pappa till hela 150 olika barn genom provrörsbefruktning.
En och samma man har blivit pappa till hela 150 olika barn genom provrörsbefruktning. - Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Spermadonatorn har 150 barn med olika mammor

Cynthia Daily var alltid nyfiken på sitt barns eventuella halvsyskon. Därför bestämde hon sig för att starta ett onlineregister för barn med samma spermadonator.


Kritiken mot spermadonation

År 1982 utsåg Storbritannien, världens första land att genomföra en framgångsrik spermadonation 1978, en styrelse som ser till problemen kring reproduktiv hälsa.

Kritiken mot spermadonationen har bland annat varit att sällsynta sjukdomar lättare kan spridas över en större räckvidd när en donator blir pappa till många barn.

Samt att risken för incest ökar ju fler barn som föds från samma spermadonator. Speciellt med tanke på all sekretess som ingår i branchen och att många heterosexuella föräldrar aldrig berättar för sina barn om spermadonationen, skriver NY Times.

Enligt Warnock-rapporten rekommenderas maxantalet för hur många barn en donator bör få bli pappa till vara högst tio stycken.

Detta följs däremot inte överallt - framför allt inte i USA.

Källa: Wikipedia och NY Times

USA. 48-åriga Cynthia Daily och hennes partner fick barn för sju år sedan genom en spermadonator. Därför startade hon ett onlineregister i hopp om att kunna hitta några av barnets eventuella halvsyskon.

Om hon bara vetat hur många det skulle bli.

– Det är fantastiskt när vi ser dem allihopa tillsammans - alla ser likadana ut, säger Cynthia Daily, till NY Times.

150 halvsyskon

Till en början ploppade det upp ett par nya halvsyskon lite då och då. Men snart började antalet växa.

Och det fortsatte att växa.

Hittills har samma spermadonator blivit pappa till hela 150 barn runt omkring i USA.

Vilket inte behöver vara den slutgiltiga siffran - då många heterosexuella paren som lider av infertilitet inte berättar för sina barn om sin spermadonator.

Filmen Donor Unknown följer en tonåring på jakt efter sina halvsyskon och sin donatorpappa:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.