Det mesta tyder nu på att Rached Ghannouchi, ledare för Ennahda, blir Tunisiens nästa president.
1 av 2
Det mesta tyder nu på att Rached Ghannouchi, ledare för Ennahda, blir Tunisiens nästa president. - Foto: Amine Landoulsi / AP
Ahmed Brahim, en av hans motkandidater, lägger sin röst.
2 av 2
Ahmed Brahim, en av hans motkandidater, lägger sin röst. - Foto: AP

Center-högerparti utropas som segrare i Tunisien

I det första valet sedan diktatorn Zine al-Abidine Ben Ali flydde landet efter Jasminrevolutionen segrade det muslimska partiet Ennahda.


TUNIS. För cirka nio månader sedan fick förre presidenten Zine al-Abidine Ben Ali, som styrt Tunisien i 23 år, fly landet efter folkliga protester. På måndagen hölls de första valen sedan revolutionen.

Det officiella valresultatet kommer under tisdagen men redan på måndagskvällen utropade partiet Ennahda sig själva som segrare. De är ett muslimskt parti som placerar sig aningen till höger om mitten på en traditionell vänster-höger-skala.

Partiets ledare har uttryckt en vilja att skapa en sekulär stat där flera partier är tillåtna, inte något islamistiskt styre, uppger BBC. Ennahda samarbetar med det muslimska brödraskapet.

– Tunisier har röstat på de partier som konsekvent varit en del av kampen för demokrati och mot Ben Alis diktatur, säger partiets talesperson Yusra Gannouchi.

/
/
Val
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.