Arabförbundet har sagt att sanktioner kommer att införas mot Syrien om Bashar al-Assad inte tillmötesgör de ultimatum som förbundet lagt fram.
Arabförbundet har sagt att sanktioner kommer att införas mot Syrien om Bashar al-Assad inte tillmötesgör de ultimatum som förbundet lagt fram. - Foto: Abdeljalil Bounhar / SCANPIX

Arabförbundets ultimatum löper ut

Under fredagen går tidsfristen för Arabförbundets ultimatum till Syrien och Bashar al-Assad ut. Förbundet vill skicka 500 observatörer till Syrien, samtidigt vill Frankrike upprätta humanitära skyddszoner i Syrien.


Sedan upproren inleddes mot president Bashar al-Assad har runt 3 500 människor dödats, enligt FN. Assadregimen anklagar beväpnade grupper och milisgrupper för våldet i landet. De senaste tre dagarna har 40 människor dödats, enligt aktivister. Samtidigt är det svårt att bekräfta rapportringar från landet då utländska journalister inte kan röra sig fritt i Syrien.

Tidigare under november suspenderades Syrien från Arabförbundet och Assad varnades för eventuella sanktioner om han fortsatte att negligera den fredsplan som tagits fram. Assad har hela tiden hållit fast vid att förbundets ultimatum om att 500 observatörer ska skickas till Syrien skall ändras till blotta 40, vilket avvisats av Arabförbundet. Tidsfristen för förbundets ultimatum löper ut under fredagen och Assad riskerar nya sanktioner.

- Arabstaternas ståndpunkt är nästan enhetlig, sade en av förbundets diplomater.

Arabförbundet är i nuläget enade om att man varken vill ha inbördeskrig eller en utländsk intervention i landet. Förbundets representanter har emellertid vänt sig till FN och bett Ban Ki-moon att ”vidta samtliga åtgärder för att stödja Arabförbundets försök att lösa den kritiska situationen i Syrien.”

Samtidigt är oppositionen optimistisk. Ledaren för den oppositionella beväpnade gruppen Fria syriska armén (FSA), Riyad al-Asad, som tidigare var överste inom Syriens flygvapen men som nu bytt sida, säger att Assad-regimen är svag.

- Systemet är ruttet ända in i kärnan. Den kanske framstår som stark på utsidan men dess hjärta är svagt, sade han till BBC.

Men en utländsk militär intervention är inte långt bort. Frankrike föreslår nu att man bör upprätta humanitära skyddszoner inom Syriens gränser, vilket kan vara första steget mot en militär intervention.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.