Människorrättsgruppen manar Etiopien, Tanzania och Zambia till att gripa ex-presidenten.
Människorrättsgruppen manar Etiopien, Tanzania och Zambia till att gripa ex-presidenten. - Foto: Charles Dharapak / SCANPIX

Amnesty: Grip George W Bush

Människorättsgruppen menar att expresidenten ska åtalas för brott mot mänskliga rättigheter.


George W Bush påbörjade under torsdagen sitt besök i Afrika, där syftet är att han ska resa runt för att uppmärksamma livmoderhals- och bröstcancer samt HIV och AIDS. Då kom uppmaningen från Amnesty: Bush bör arresteras och åtalas för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Uppmaningen riktas till Etiopien, Tanzania och Zambia, de tre länder som ex-presidenten ska besöka.

Godkänt skendränkningar

Under sin period som president, mellan 2001 och 2009 så godkände George W Bush flera hårda förhörsmetoder mot misstänkta terrorister. Bland annat skendränkningar, metoder som Amnesty klassar som tortyr.

Människorättsgruppen menar att de tre afrikanska länderna är skyldiga att enligt folkrätten gripa Bush, skriver New York Dailys News.

– Alla länder som George W Bush reser till har skyldighet att ställa honom inför rätta för hans medverkan till tortyr, säger Matt Pollard, på Amnesty International, i ett uttalande.

Uppmaningen är en del i den kampanj som Amnesty International driver för att få fast Bush för att ha tillåtit hårda förhörsmetoder, klassade som tortyr. Senast i oktober så uppmanade människorättsgruppen Kanada att arrestera honom när han var där på besök.

Bush har tidigare ställt in ett besök till Schweiz efter att människorättsgrupper försökt få honom arresterad i landet.

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.