Bradley Manning har suttit fängslad i 18 månader utan rättegång. Nu ska det prövas om hans fall är redo för en rättslig prövning.
1 av 3
Bradley Manning har suttit fängslad i 18 månader utan rättegång. Nu ska det prövas om hans fall är redo för en rättslig prövning. - Foto: Ap/scanpix
Demonstrationer och protester mot att Manning hålls fängslad har förekommit hela tiden sedan han greps.
2 av 3
Demonstrationer och protester mot att Manning hålls fängslad har förekommit hela tiden sedan han greps. - Foto: SCANPIX
Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet, har varit en av de största kritikerna mot USA:s agerande.
3 av 3
Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet, har varit en av de största kritikerna mot USA:s agerande.

Wikiläckan Manning inför rätta - riskerar livstid

På fredagen inleds rättegången mot Bradley Manning som läckt uppgifter till Wikileaks om den amerikanska militären. Han har suttit fängslad sedan 26 maj 2010.


"Manning - en hjälte"

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson, HAX, skriver i sin blogg att ingen vet om Bradley Manning är skyldig till det han anklagas för eller inte. Men han anser att om Manning är Wikileaks källa så bör han få medalj.

"Om det är Manning som är källan då har han upptäckt saker som kan vara krigsförbrytelser – eller i vart fall övergrepp och moraliskt klandervärda handlingar. Som anställd i den amerikanska armén har han givetvis en tystnadsplikt. Men internationell rätt säger samtidigt att man är skyldig att anmäla misstänkta krigsförbrytelser. Och på ett privatmoraliskt plan är det svårt att hitta något att invända mot att en människa avslöjar vidrigheter som han eller hon anser är i konflikt med allmän moral, människovärde, krigets lagar och den officiella (felaktiga och tillrättalagda) bild som militären försöker ge av det som sker."

WASHINGTON, DC. Han har suttit fängslad utan rättegång i ett och ett halvt år. På fredagen inleds förhandlingarna i rätten för 24-årige Bradley Manning, som läckte hemliga militärdokument till Wikileaks.

Det kan dock dröja innan själva rättegången inleds då dagens förhandlingar endast går ut på att avgöra om det finns tillräckliga skäl för rättslig prövning. När hans fall väl ska prövas riskerar han att dömas till livstids fängelse för runt 30 åtalspunkter, bland annat för att ha "läckt hemliga uppgifter till fienden".

Förhandlingarna äger rum vid Fort Meade, inte långt från Washington och blir det första offentliga framträdandet för Manning sedan han fängslades.

"Det är inte ett brott att avslöja krigsbrott"

Kritiken har varit stor mot att Bradley Manning suttit fängslad utan rättslig prövning och det har förekommit uppgifter om att han torterats i fångenskapen.

Flera EU-parlamentariker, däribland tio svenska, krävde så sent som i slutet av november att en tortyrexpert från FN ska få träffa Manning och göra en bedömning om han utsatts för tortyr.

Piratpartiets Christian Engström, som var en av de som skrev på kravet, kallar fallet "skamligt" på sin blogg.

"Det är inte ett brott att avslöja krigsbrott. Och i ett land som respekterar lag och rätt borde ingen hållas fången i 18 månader utan rättegång", skriver han.

Även människorättsorganisationen Amnesty International har tidigare kallat behandlingen av Manning för "inhuman". Han har suttit instängd i isolering mycket länge till den grad att många är spända på att se hur han ser ut efter 18 månader i fångenskap.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.