Samir Abu Eid.
Samir Abu Eid.

SVT:s stjärnreporter avvisar lögner om Schibbye och Persson

Samir Abu Eid menar att journalistikens villkor kräver att man anlitar privat beskydd - och att alla gör det.


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

På flera högerextrema sajter har de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye den senaste tiden misstänkliggjorts med hänvisning till ett videoklipp där de pratar om att anlita en beväpnad "privatarmé" när de går in i Etiopien. Något som påstås visa att deras motiv inte var journalistiska och det antyds att de valt gerillans sida i en pågående konflikt.

Nyheter24 når Samir Abu Eid, SVT:s stjärnreporter som de senaste åren blivit ett välbekant ansikte inte minst för sina reportage ifrån länder som är svåra att rapportera från under normala förhållanden. Han avfärdar spekulationerna och förklarar att arbetsmetoden är både normal och nödvändig.

– Det är mycket vanligt att journalister anlitar livvakter, både beväpnade och obeväpnade, för att över huvud taget kunna bevaka en konflikt. De stora tevebolagen som BBC, CNN och Al Jazeera har egna vakter - före detta elitsoldater - som alltid är med i konflikt- och krigszoner. Dessa är inte bara livvakter, utan fungerar också som säkerhetsrådgivare och kan avgöra var man kan åka, när man måste ge sig av och så vidare. I till exempel Irak är dessa vakter beväpnade, säger Samir Abu Eid till Nyheter24 och fortsätter:

– Om man som journalist vill in i ett stängt land för att bevaka en konflikt eller ett inbördeskrig måste man ofta göra det med hjälp av motståndsrörelsen. Många regimer tillåter inte journalister att rapportera fritt och enda sättet är att ta sig in är med oppositionen. Vi på SVT och nästan alla journalister i Libyen var vid fronten med rebellerna.

Samir Abu Eid berättar också att de bästa reportagen från Syrien just nu kommer från journalister som tagit sig in via oppositionella "Syriska fria armén". SVT-reportern pekar också på att journalistens uppgift är att rapportera sakligt och opartiskt - och att det inte betyder att man väljer sida bara för att man tar sig in i ett land med hjälp av till exempel en rebellgrupp.

Vilket ansvar har man som journalist om de man hyrt in som beskydd hamnar i eldstrid eller konflikt?

– Man har ett väldigt stort eget ansvar. Det finns ingen arbetsgivare som tvingar en journalist att ta sig in i ett land olagligt för att bevaka en konflikt, utan det är journalistens vilja att ta reda på sanningen och avslöja missförhållanden som driver honom eller henne att ta stora risker. Om du är i en konfliktzon kan vad som helst hända, även om du inte är vid ”fronten”, det måste man vara medveten om därför ha säkerhetsutrustning och en plan för hur man ska ta sig därifrån.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.