"Det är en direkt attack mot privatlivet online", säger Nick Pickles.
1 av 3
"Det är en direkt attack mot privatlivet online", säger Nick Pickles. - Foto: Thomas Winje Øijord / SCANPIX
Den nya lagen är skapad för att bekämpa grov brottslighet och terrorism.
2 av 3
Den nya lagen är skapad för att bekämpa grov brottslighet och terrorism. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
GCHQ - Regeringens Elektroniska Avlyssningscentral (Storbritanien).
3 av 3
GCHQ - Regeringens Elektroniska Avlyssningscentral (Storbritanien). - Foto: filofax GCHQ

"Storbritannien närmar sig V för Vendetta"

Den brittiska regeringen förbereder nu att uttöka en lag som kommer att tillåta övervakning av internethistorik, e-post samt mobiltrafik.


Det här är Storbritanniens nya lag

För sex år sedan avslogs ett förslag av samma kaliber som den övervakningslag som kan bli aktuell inom den närmsta framtiden.

Den nya lagen går ut på att samtliga internetföretag i Storbritannien kommer att tvingas införa ett särskilt program som läser av all sorts information.

Informationen som GCHQ får använda inkluderar däremot endast tidpunkt, samtalslängd och mottagare av ett telefonsamtal, eller epost-meddelande.

Enligt Daily Mail kommer det endast vara tillåtet att hämta ut denna typ av information om det finns misstanke till brott och en fullmakt har beviljats.

STORBRITANNIEN. I serieförfattaren David Lloyds seriealbum, V För Vendetta, illustreras en dystopisk framtid där regeringens övervakningsteknik satt skräck i befolkningen. Nu tar Storbritannien ett steg närmare serielegendarens mardrömsscenario.

Landet kan nämligen komma att införa en ny övervakningslag som jämställs med bevakningsmetoder "i länder som Kina och Iran".

- Det här är en direkt attack mot ett privatliv online och det är långt ifrån bevisat att detta kommer att förbättra säkerheten, säger Nick Pickles, chef för the Big Brother Watch campaign group, enligt The Sun.

"Privatpersoner som får ta smällen"

Den nya lagen gör det möjligt för Regeringens Elektroniska Avlyssningscentral, GCHQ, att begära ut information i form av e-post, internethistorik samt mobiltrafik. Vilket man på sikt hoppas ska bidra till en effektivisering av terrorbekämpningen.

Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, är däremot kritisk mot huruvida detta är det bästa sättet att bekämpa terrorismen.

– Terroristerna vet hur man kommer undan och använder olika typer av koder och andra krypteringsprogram. Det blir alltså vi vanliga personer som får ta smällen, förklarar hon för Nyheter24 och fortsätter:

– Problemet med alla sådana förslag som gäller information om privatpersoner är hotet mot den personliga integriteten och så småningom även yttrandefriheten.

I filmatiseringen av seriealbumet V För Vendetta har den brittiske regeringen förvandlat England till en övervakningsdiktatur. Se trailern här:

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.