Breivik har inte visat några tecken på ånger sedan den hemska sommardagen förra året.
1 av 4
Breivik har inte visat några tecken på ånger sedan den hemska sommardagen förra året.
Många berörs negativt av massmördarens brist på empati.
2 av 4
Många berörs negativt av massmördarens brist på empati. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Anders Behring Breivik har fem dagar på sig att föra sin talan.
3 av 4
Anders Behring Breivik har fem dagar på sig att föra sin talan. - Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX
Domaren Wenche Elizabeth Arntzen har kritiserats för att ge terroristen för stort utrymme i rättssalen.
4 av 4
Domaren Wenche Elizabeth Arntzen har kritiserats för att ge terroristen för stort utrymme i rättssalen. - Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX

Den tredje rättegångsdagen - enligt medierna

På onsdagen hölls den tredje rättegångsdagen mot terroristen Anders Behring Breivik i Oslo tingsrätt. Här är ett urval av reaktionerna i media.


Rättegången i siffror

- En person, Anders Behring Breivik, står åtalad, men omkring 1 500 personer är direkt inblandade i rättegången.

- Åtalet är 18 sidor långt.

- Breivik står åtalad för terrordåd och mord på 77 människor och mordförsök på 42.

- 33-åringen försvaras av fyra advokater; Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn och Trond Jordets.

- Två åklagare; Svein Holden och Inga Bejer Engh.

- Två domare; Wenche Elisabeth Arntzen och Arne Lyng.

- Tre nämndemän; konsulten Ernst Henning Eielsen, pensionären Anne Elisabeth Wisløff och läraren Diana Patricia Fynbo.

- Rättegången direktsänds i 17 tingsrätter runt om i Norge.

- Omkring 150 personer har kallats som vittnen av åklagarna och försvaret.

- 800 journalister har ackrediterat sig för rättegången. Långt fler jobbar med att rapportera.

- Rättegången kommer att pågå under tio veckor.

Aftenpostens politiske redaktör Harald Stanghelle menar att det är viktigt att bevisa att Breivik är ensam. Det undergräver hans trovärdighet, enligt Stanghelle.

"Åklagarna har en ganska effektiv taktik. De försöker riva ner Breiviks bild i manifestet av den storslagna och grandiosa organisationen och att han på ett sätt är en del av något som är större än han själv. Det har åklagarna reducerat till något vardagligt, någon som är ensam. En som genomför en förfärlig terroraktion, men som gör det på egen hand, säger Harald Stanghelle, som sitter med och följer förhandlingarna", säger han till DN.

EXPO:s Alex Bengtsson menar att Brevik inspirerats av folkmordet i Srebrenica i en krönikaNyheter24.

"Efter dagens rättegångsförhandlingar hoppas jag att fler experter och debattörer också tar med just det faktum att vi i Europa så sent som på 1990-talet hade ett folkmord och att den terrormisstänkte Anders Behring Breivik fann inspiration i detta hänsynslösa mördande där över 8 000 personer på bara några dagar miste livet. Bara för att de råkade vara just muslimer."

Hanne Kjöller skriver i DN att "Extremisters tankevärldar flyter ihop".

"Den princip han själv använder för att rättfärdiga sitt handlade – att ändamålet helgar medlen – är densamma som han kritiserar andra för. Breiviks principfasta principlöshet uttrycktes ännu en gång när han efter en fråga från åklagaren förklarade att islam ser ner på andra. Säger alltså han som ser ner på islam".

Högerextremistexperten Anna-Lena Lodenius skriver på SvD Opinion att det finns en risk att personer som delar massmördarens världsbild kan göra Breivik till en ikon.

"En gissning är att Breivik kommer att ägna mesta delen av tiden under de kommande åren, efter avkunnad dom, åt att förfärdiga ännu fler omfångsrika politiska pamfletter. Precis som i fallet med David Lane, en amerikansk nazist som avled 2007 efter många år i fängelse, kan hans texter bli upphöjda till nödvändig litteratur av anhängare som underkänner domsluten och ser honom som den frihetshjälte han själv vill bli betraktad som."

Frilansjournalisten och även Norrbottens-Kurirens nyhetskrönikör Åsa Petersen berömmer det norska rättssystemet på Twitter.

"Imponerad av Norges förmåga att ge Breivik en anständig rättegång. Så triumferar godhet över ondska", skriver hon.

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén skrev om att det är små detaljer i Breiviks personliga sfär som fött hans hat och att han har ett barns slutledningsförmåga.

"Det går långsamt, långsamt, långsamt. Men det går. Han kläs av plagg för plagg och det blir mer och mer klart att han personligen inte är del av ett större nätverk, en elitgrupp av militanta nationalister. Hans uppdrag är inte större än hans privata hat, närt av tusentals timmar på nätet och vanlig ynklig rasism snarare än ett kulturkrig och ett civilisationernas sista slag".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.