Obama anlände natten till onsdagen under sin blixtvisit i Kabul.
1 av 4
Obama anlände natten till onsdagen under sin blixtvisit i Kabul. - Foto: Charles Dharapak / AP / SCANPIX
Han skrev på ett avtal tillsammans med den afghanske presidenten Hamid Karzai.
2 av 4
Han skrev på ett avtal tillsammans med den afghanske presidenten Hamid Karzai. - Foto: Charles Dharapak / AP / SCANPIX
USA:s trupper ska hem 2014 men vissa stannar för att utbilda afghaner och jaga resterna av al-Qaida.
3 av 4
USA:s trupper ska hem 2014 men vissa stannar för att utbilda afghaner och jaga resterna av al-Qaida. - Foto: Charles Dharapak / AP / SCANPIX
Efter att Obama lämnat landet genomfördes flera självmordsattentat.
4 av 4
Efter att Obama lämnat landet genomfördes flera självmordsattentat. - Foto: KEVIN LAMARQUE / AP / SCANPIX

Självmordsattack i Afghanistan efter Obamas besök

Först var den amerikanske presidenten på blixtvisit - sedan dog minst sex personer i ett attentat.


USA gick in i landet 2001

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 inledde USA kriget mot terrorismen och siktade in sig på talibanerna i Afghanistan. Den 7 oktober samma år gick man in i landet för att störta talibanregimen och stoppa al-Qaidas användning av landet som en bas.

Mer än tio år senare har Afghanistan en demokratiskt vald president, men ännu stora problem med talibanstyret på vissa håll i landet. Samtidigt har kriget spridit sig vidare till gränsen mot Pakistan.

KABUL. Bara timmar efter att USA:s president Barack Obama lämnat Afghanistans huvudstad Kabul natten till onsdagen genomfördes ett självmordsattentat där minst sex personer miste livet. Talibanerna har tagit på sig attacken och hävdat att det var en direkt följd av presidentbesöket, uppger nyhetsbyrån AP.

En serie explosioner och skottlossning hördes kring en bevakad byggnad där hundratals utländska arbetare bor. Den första smällen var en självmordsbombning i en bil utanför som dödade fyra.

Barack Obama kom oannonserat till Afghanistan på årsdagen av al-Qaidaledaren Usama bin Ladins död, omgiven av en stor säkerhetsapparat. Han besökte de amerikanska trupperna och skrev tillsammans med den afghanske presidenten Hamid Karzai på ett strategiskt partnerskapsavtal.

Det innebär bland annat att en viss mängd trupper ska stanna kvar i landet även efter 2014 för att utbilda afghansk militär och rikta in sig på resterna av al-Qaida, meddelar Vita huset.

/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?