Rysslands försvarsminister Anatoly Serdyukov hävdade att diskussionerna hamnat i en återvändsgränd under det internationella toppmötet i Moskva.
1 av 4
Rysslands försvarsminister Anatoly Serdyukov hävdade att diskussionerna hamnat i en återvändsgränd under det internationella toppmötet i Moskva. - Foto: Sergey Ponomarev
Chefen för den ryska försvarsstaben Nikolay Makarov sa: "Vi kommer att använda förödande förebyggande åtgärder om situationen blir värre."
2 av 4
Chefen för den ryska försvarsstaben Nikolay Makarov sa: "Vi kommer att använda förödande förebyggande åtgärder om situationen blir värre." - Foto: Sergey Ponomarev/Ap/Scanpix
Det amerikans sändebudet Ellen Tauscher tonade dock ner det hela med: "Vi har hört det förut."
3 av 4
Det amerikans sändebudet Ellen Tauscher tonade dock ner det hela med: "Vi har hört det förut." - Foto: Vadim Ghirda/Ap/Scanpix
Ryssland hävdar att USA:s missiler kommer att hota Rysslands militära kraft.
4 av 4
Ryssland hävdar att USA:s missiler kommer att hota Rysslands militära kraft. - Foto: Ivan Sekretarev/Ap/Scanpix

Ryssland hotar USA efter missilbråk

Tillsammans med Nato vill USA förstärka sitt missilförsvar i Östeuropa.


Ökad spänning mellan USA och Iran

Från USA:s sida hävdar man att missilerna i Östeuropa ska skydda mot ett angrepp från Iran. Spänningarna mellan de två länderna har ökat den senaste tiden. Senast placerade USA ut nya stridsflygplan i Förenade Arabemiraten, samtidigt som Iran ligger i konflikt med landet.

– En sådan utplacering stärker militära relationer och främjar suverän och regional säkerhet, förbättrar kombinerade taktiska flygoperationer och förbättrar samverkan mellan styrkor, utrustning och rutiner, säger major Mary Danner-Jones i det amerikanska flygvapnet, skriver SVT.se.

Här kan du läsa mer om konflikten som grundar sig i Irans kärnkraftsprogram.

MOSKVA. Under det internationella toppmötet i Moskva på torsdagen skruvade Ryssland upp tonläget rejält mot USA. Detta på grund av att USA vill stärka upp sitt missilförsvar i Östeuropa tillsammans med Nato.

För första gången på många år hotar Ryssland med att vidta åtgärder om USA går vidare med planerna.

– Vi kommer att använda förödande förebyggande åtgärder om situationen blir värre, sa chefen för den ryska försvarsstaben Nikolai Makarov enligt AP.

Diskussionerna är i en återvändsgränd

Makarov hotade samtidigt med att förstärka stridsspetsarna på landets långdistansmissiler om inte USA drar tillbaka sina planer. Men diskussionerna verkar nu ha strandat enligt den ryske försvarsministern Anatoly Serdyukov.

Från USA:s sida hävdar man dock att missilerna inte är ett hot mot Ryssland utan om att skydda mot ett angrepp från Iran. Ryssarna är däremot rädda för att den nya missilskölden ska komma att hota Rysslands militära kraft, rapporterar BBC.

"Vi har hört det förut"

Efter toppmötet tonade dock det amerikanska sändebudet Ellen Tauscher ner de ryska hoten då hon hävdade att "Vi har hört det förut".

– Det finns inte på kartan, vi tror att de visade oss vad som kan hända. Jag tror att vi är väldigt långt i från ett sådant scenario, men vi är väl medvetna om vad de säger, sa Tauscher.

/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!