Organisationen betalar missbrukare för att sterilisera sig.
1 av 2
Organisationen betalar missbrukare för att sterilisera sig. - Foto: Faksimil Project Prevention
Organisationen åker runt med sin husbil från stad till stad för att locka fler sympatisörer.
2 av 2
Organisationen åker runt med sin husbil från stad till stad för att locka fler sympatisörer. - Foto: Faksimil Project Prevention

Missbrukare mutas - får 2200 kronor för att sterilisera sig

En kontroversiell frivilligorganisation har redan betalat för att slippa 4 025 kvinnors oönskade graviditeter.


"Strider mot mänskliga rättigheter"

"Project Prevention" har blivit starkt kritiserat av en mängd olika grupper. Under flera år har opponenter menat att Harris organisation strider mot mänskliga rättigheter och kräver att steriliseringen ska förbjudas.

– Allt som innefattar permanent sterilisering för pengar är en dålig idé, säger Arthur L. Caplan, proffessor inom etisk medicin vid New York University, till Daily News, och fortsätter:

– Kvinnorna är för unga och för lättpåverkade för att kunna ta den typen av beslut.

Enligt honom bör steriliseringarna försvinna helt och hållet. I stället ska problemet med oönskade graviditeter lösas med sexualundervisning och att hjälpa kvinnorna att bli drogfria.

– Graviditet i kobination med beroende innebär fruktansvärda problem. Men de kommer inte att lösas genom att kasta ett första hjälpen på 2 200 kronor till fattiga kvinnor med de här problemen, säger han.

För den som inte vill genomgå en permanent sterilisering finns möjligheten med långtgående preventivmedel, som p-stavar och spiral, något som Project Prevention också arbetar för att missbrukande kvinnor ska använda.

2 200 kronor i kontanter, rakt ner i fickan, i utbyte mot en sterilisering. Det är vad amerikanska kvinnor som fastnat i missbruk erbjuds. Initiativet kommer från den ideella organisationen "Project Prevention" och grundaren Barbara Harris.

På stora affischer uppsatta på kliniker och härbärgen sprider organisationen budskap som "Låt inte en graviditet förstöra ditt drogberoende" och "Hon har sin pappas ögon… och sin mammas heroinberoende".

Enligt Harris själv handlar det om att hjälpa till att förhindra oönskade graviditeter.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt för människor att förstå att majoriteten av de kvinnor vi steriliserar är kvinnor som redan fött flera barn och inte vill ha fler, säger hon till Daily News.

Även manliga missbrukare erbjuds pengar för att sterilisera sig.

Men av de hittills 4 097 personer som organisationen betalat ut pengar till har endast 72 varit män.

Hänvisar till egna erfarenheter

Trots rasande kritik mot projektet ser kvinnan bakom organisationen ingen anledning till att det skulle vara en dum idé. I stället hänvisar hon till egna erfarenheter där hon själv adopterat fyra barn från en missbrukare som ständigt blev på smällen.

– Jag såg direkt hur dessa oskyldiga små barn fick lida efter att ha tillbringat månader i livmodern på en konstant diet av kokain, alkohol och vad helst deras missbrukande mamma valde att prova, säger hon till Daily News.

Bilder på skadade foster

Omkring 2 000 personer gillar organisationens Facebook-sida. En sida vars huvudbild föreställer ett dött foster. Bilderna illustreras med texter som "om du inte tror på kombinationen droger, alkohol och graviditet - snälla dela det här fotot".

Att det är synd om barnen håller alla organisationens fans med om, men ingenstans syns frågan om anledningen till utbetalningarna, eller orsaken till att mammorna väljer att acceptera pengarna.

2 200 kronor rakt ner i fickan är mycket pengar för den som är totalt utblottad - och konsekvensen av en sterilisering blir kanske mindre aktuell i närheten av botten.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.