Deltagarna kom fram till att yngre personer luktar mycket värre.
1 av 2
Deltagarna kom fram till att yngre personer luktar mycket värre. - Foto: Jeff Roberson/SCANPIX
Äldre personer har en distinkt lukt. Men de luktar inte illa.
2 av 2
Äldre personer har en distinkt lukt. Men de luktar inte illa. - Foto: Rich Schultz/SCANPIX

Myten att äldre personer luktar sann

En ny undersökning visar att äldre människor har en distinkt lukt. Men till skillnad från myten så luktar de inte illa.


Att äldre personer luktar på ett speciellt sätt är bekant för många. Och det är inte någon myt. Äldre har en distinkt lukt och den beror inte på ett dammigt hus. Forskare vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia har bekräftat att äldre människor luktar på ett alldeles speciellt sätt.

Enligt undersökningen är deras lukt så specifik att en person kan identifiera en äldre människa enbart genom att använda näsan. Forskarna tror att förmågan att urskilja ålder genom lukt har sin grund i evolutionen. De jämför den med vissa djurs förmåga att lukta till sig en partner eller ett yngre djur.

Människan är dessutom full av kroppsodörer som innehåller flera kemikaliska ämnen som kan förmedla social information, uppger Time Healthland.

I undersökningen fick deltagare identifiera testpersonernas åldrar enbart genom att lukta. Och trots att äldre människor var lättast att sniffa till sig, luktade de inte illa. Istället kom deltagarna fram till att yngre människor luktar mycket värre. Den värsta stanken hade däremot medelålders män.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.