Utanför Ecuadors ambassad har Wikilekassupportrarna samlats för att visa sitt stöd.
1 av 5
Utanför Ecuadors ambassad har Wikilekassupportrarna samlats för att visa sitt stöd. - Foto: Lefteris Pitarakis/Ap/Scanpix
Assange är rädd för att han ska utlämnas till USA och ställas inför rätta...
2 av 5
Assange är rädd för att han ska utlämnas till USA och ställas inför rätta... - Foto: Lefteris Pitarakis/Ap/Scanpix
Ecuadors president Rafael Correa höll en presskonferens i Quito Ecuador. Där berättade han att landet inte har tagit ställning i frågan ännu.
3 av 5
Ecuadors president Rafael Correa höll en presskonferens i Quito Ecuador. Där berättade han att landet inte har tagit ställning i frågan ännu. - Foto: Dolores Ochoa/Ap/Scanpix
Polisen har omringat området kring ambassade och sagt att man kommer gripa Assange så fort han sätter foten utanför byggnaden.
4 av 5
Polisen har omringat området kring ambassade och sagt att man kommer gripa Assange så fort han sätter foten utanför byggnaden. - Foto: Lefteris Pitarakis/Ap/Scanpix
...för Wikileaks spridning av topphemliga amerikanska dokument.
5 av 5
...för Wikileaks spridning av topphemliga amerikanska dokument. - Foto: Lefteris Pitarakis/Ap/Scanpix

Assanges krav - vill slippa USA

"Ytterst kan det komma att handla om vilka garantier Storbritannien, Sverige och USA är villiga att ge."


Kan vara kvar på ambassaden i flera år

När Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño Aroca bestämde sig för att twittra ut nyheten om att Julian Assange sökt politisk asyl i landet sattes spekulationerna genast igång om vad som skulle hända härnäst.

Polisen har omringat området och sagt att man kommer gripa Assange så fort han sätter foten utanför byggnaden.

Om Ecuador dröjer med sitt beslut kan Julian Assange, tekniskt sett, spendera flera år på ambassaden.

LONDON. Wikileaksgrundaren Julian Assange begär garantier om att han inte ska bli utlämnad till USA. Detta efter att han fått avslag på sin överklagan av ett utvisningsbeslut till Sverige i Storbritanniens högsta domstol.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat om gömmer han sig just nu på Ecuadors ambassad i London och har begärt politisk asyl.

– Ytterst kan det komma att handla om vilka garantier Storbritannien, Sverige och USA är villiga att ge, säger Julian Assange enligt den franska nyhetsbyrån AFP.

Bakgrunden är att Assange är rädd för att han ska utlämnas till USA där han troligtvis skulle ställas till svars för Wikileaks spridning av topphemliga amerikanska dokument.

Efter att Assange vandrade in på ambassaden för en dryg vecka sedan har Sverige och Ecuador haft ett möte.

– Det stämmer att två opolitiska tjänstemän deltog i mötet. De har informerat om hur det svenska rättsväsendet fungerar, sa Jeanette Mattsson, biträdande pressekreterare hos justitieministern Beatrice Ask, till Aftonbladet.

/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högre vinst för Evolution

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

SEB-chefen: Dämpad efterfrågan på lån

Ett högre räntenetto, lägre kreditförluster och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfte storbanken SEB:s vinst mer än väntat i första kvartalet. Men efterfrågan på lån fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.