Norska vänsteraktivist-gruppen Blitz gick till attack mot nynazisternas julbord. OBS! Bilden är tagen från ett annat sammanhang.
Norska vänsteraktivist-gruppen Blitz gick till attack mot nynazisternas julbord. OBS! Bilden är tagen från ett annat sammanhang. - Foto: SCANPIX NORWAY

Ungdomar stormade nynazisternas julbord

Över 40 personer inblandade i bråket. Nu fruktar poliserna en hämndaktion: "Det var som en scen från ett inbördeskrig".


Detta är Blitz

Vänsterextrema aktivistgruppen Blitz grundades 1982 i Oslo och räknas som en anarkistisk, socialistisk och kommunistisk organisation. Enligt Wikipedia har aktivisterna ofta förknippats med våldsamma aktioner, framför allt mot högerextrema grupper. Vänsteraktivisterna använder "Blitz-huset" som bas.

OSLO. Cirka 30 nynazister, däribland flera av de mest ökända svenska och danska namnen från 90-talet, blev angripna av ett 15-tal ungdomar som stormade högerextremisternas julbordsätande på fredagskvällen. Tre personer fick föras till sjukhus - men ingen greps, rapporterar Aftenposten.

Polisen fruktar för att nynazisterna kommer hämnas.

– Det var som en scen från ett inbördeskrg. De som anfölls försvarade sig intensivt medan angriparna var snabbt inne för att sedan springa i riktning mot Blitzhuset på Pilestredet, sa ett vittne till Aftenposten.

Tillhörde Blitz

Enligt vittnesuppgifter ska angriparna ha tillhört vänsterextrema aktivistgruppen Blitz, som är känt för att använda sig av våldsamma metoder. 

Attacken utvecklades snabbt till ett fullskaligt storslagsmål med cirka 45 personer inblandade. När polisen anlände till platsen slogs vänsteraktivister och nazister med varandra både inne i restaurangen och ute på gatan. Ungdomarna uppges ha använt glasflaskor mot högerextremisterna.

För att förhindra en eventuell motattack har polisen höjt beredskapen i Oslo.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.