Idag invigdes världens längsta järnväg för höghastighetståg i Kina.
1 av 4
Idag invigdes världens längsta järnväg för höghastighetståg i Kina. - Foto: STR/SCANPIX
Tågen har en topphastighet på över 300 kilometer i timmen.
2 av 4
Tågen har en topphastighet på över 300 kilometer i timmen. - Foto: Faksimile/Youtube
3 av 4
- Foto: Faksimile/Youtube
4 av 4
- Foto: Faksimile/Youtube

Här är Kinas nya skrytbygge

Världens längsta järnväg för höghastighetståg invigdes i dag i Kina. Sträckan mellan Peking och Kanton kommer nu att avverkas på åtta timmar i stället för de tidigare 22.


Öppnas till det kinesiska nyåret

Den nya linjen blir tillgänglig för allmänheten runt det kinesiska nyåret då hundratals miljoner kineser reser till sina respektive hemstäder, vilket är världens största resefenomen.

Invigningen sammanfaller även på årsdagen för den tidigare kommunistledaren Mao Zedong födelsedag den 26 december 1893.

Kina har ungefär i två år haft cirka 835 mil av räls till höghastighetsbanor, men räknar att vid 2020 ha cirka 1 600 mil räls.

KINA. Får du ofta höra att tåget är miljövänligare än flyget, men orkar ändå inte med att ta tåget på grund av den långa restiden? I Kina kan man dock ta tåget i vilket fall som helst efter att världens längsta järnväg för höghastighetståg i dag invigdes.

Den 230 mil långa sträckan mellan Peking och Kanton, som tidigare avverkats på 22 timmar, kommer nu endast ta åtta timmar, skriver Al Jazeera

Dagens invigning markerar ytterligare att ladet ligger långt fram i utvecklingen med att bygga ut höghastighetsbanor. 

40 döda och 200 skadade

Från Kanton har det redan funnits snabbtåg till Zhengzhou, men i och med invigningen av den nya sträckan innebär det att linjen nu stäcker sig hela vägen till Peking. Invigningen uppmärksammades i det kinesiska medierna som direktsände spektaklet, rapporterar The New York Times.

Men bygget har inte bara varit rena framgångar utan har även kostat liv. Förra sommaren kolliderade två höghastighetståg med varanda vilket resulterade i 40 döda och 200 skadade.

De kinesiska myndigheterna har inför invigningen försäkrat allmänheten om att de har vidtagit åtgärder för säkrare järnvägar, men allmänheten är inte helt säkra på att riskerna är borta.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.