"Sharia är inte en konstitution" stod det på Elmahdys kropp utanför Egyptens ambassad.
1 av 5
"Sharia är inte en konstitution" stod det på Elmahdys kropp utanför Egyptens ambassad. - Foto: Scanpix
Protesten var över på några minuter.
2 av 5
Protesten var över på några minuter. - Foto: Scanpix
Femen har tidigare utfört flera nakenprotester i samband med bland annat fotbolls-EM.
3 av 5
Femen har tidigare utfört flera nakenprotester i samband med bland annat fotbolls-EM. - Foto: Scanpix
Nu har en islamistisk aktivist uppmanat regeringen att riva hennes medborgarskap.
4 av 5
Nu har en islamistisk aktivist uppmanat regeringen att riva hennes medborgarskap. - Foto: Scanpix
Elmahdy är en av de största profilerna i den feministiska rörelsen bland egyptier - mycket tack vare sin närvaro på nätet.
5 av 5
Elmahdy är en av de största profilerna i den feministiska rörelsen bland egyptier - mycket tack vare sin närvaro på nätet. - Foto: Scanpix

Nakendemonstrant kan portas från hemlandet

Hon stod naken i protest utanför Egyptens ambassad i Stockholm. Nu kan hemlandet ta ifrån medborgarskapet från bloggaren Alia al-Mahdy.


Femen

Kvinnoorganisationen Femen är känd för att med barbröstade eller helnakna protestaktioner söka uppmärksamhet mot korruption och sexhandel. 

De har tidigare utfört protester under fotbolls-EM samt under flera politiska sammankomster. Protesterna har handlat om allt från fattigdom till jämställdhet.

KAIRO. Bloggaren och aktivisten Aliaa Elmahdy fick stor uppmärksamhet när hon protesterade naken vid Egyptens ambassad i Stockholm. Nu har en islamistisk aktivist i Egypten anmält henne - han vill att hennes medborgarskap sägs upp.

– Genom att stå där naken skadade hon bilden av Egypten och förlöjligat religionen, säger Mohammed Abdel Rahman, som kontaktat myndigheterna, enligt Al Arabiya.

"Sharia is no constitution"

Elmahdy protesterade bland annat mot presidenten Mohammed Mursi och det islamistiska Muslimska brödraskapet. "Sharia is no constitution", stod det på Elmahdys kropp under protesten. I en video från tillfället ses hon tillsammans med ett par andra nakna kvinnor från den ryska protestgruppen Femen.

Men det är inte bara islamister som varit ute efter Elmahdy. Till den egyptiska tidningen Al-Watan säger hon att hon mottagit flera dödshot och att hon kommer att fängslas om hon återvänder till sitt hemland. Även liberaler, såsom 6 aprilrörelsen, har tagit avstånd från henne och sagt att hennes metoder inte gynnar rörelsen.

Redan hösten 2011 polisanmäldes hon efter att ha lagt upp en nakenbild på sig själv på sin blogg - i protest mot bristen på yttrandefrihet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!