Vaccinet ska påminna användarna om alkoholens baksida.
Vaccinet ska påminna användarna om alkoholens baksida. - Foto: AP / ALEXEI SAZONOV / SCANPIX

Mardrömsbaksmälla ska bota alkoholism

Forskare vid Universidad de Santiago har tagit fram ett vaccin som ska bota alkoholism. Hur då? Jo, genom en baksmälla från helvetet.


Kritik mot vaccinet

Det som talar mot den nya "medicinen" är att missbruk oftast inte går att bekämpa utan mental rehabilitering. 

Skulle vaccinet fungera finns det därför en risk för att alkoholisterna bara byter ut sitt missbruk mot någonting annat.

Det räcker med andra ord inte att förknippa alkohol med baksmälla, huvudvärk och ojämna hjärtslag - psyket måste också vara i fas. 

SANTIAGO DE CHILE. Ett nytt vaccin har tagits fram för att göra det omöjliga - det vill säga, att bota alkoholism

Vaccinet uppges fungera som en påminnelse av alkoholens baksida. Personer som dricker i samband med att de tagit vaccinet upplever en slags mardrömsbaksmälla. Detta möjliggörs genom att levern slutar förmedla gener som metaboliserar alkohol, skriver Santiago Times.

– Om det fungerar kommer det påverka hela världen, men med så många vaccin måste man testa var och en ordentligt. Jag tror att chanserna för att detta ska fungera är skapligt stora, säger Juan Asenjo, som är en av forskarna bakom vaccinet. 

Vaccinerade stackare som råkar få i sig alkohol kan vänta sig extrema känslor av illamående, snabbare hjärtslag och huvudvärk. Enligt Santiago Times ska den nya medicinen börja testas på människor från och med november i år. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!