En 1 200 år gammal stad har hittats – i djungeln i Kambodja

Staden Mahendraparvata har legat dold i djungeln i århundraden och inte ens templen har blivit plundrade.


Mer om rapporten

Alla inblandade i expeditionen hade tystnadsplikt tills resultaten hade granskats. 

Rapporten kommer att publiceras i Proceedings of National Academy of Sciences i USA.

KAMBODJA. En australiensisk expedition vandrade genom områden med landminor i djungeln i Siem Reap i jakten på den gömda staden

De använde de sig av Lidar, ett ljusdetekteringsinstrument, som var fastspänt på en helikopter i sju dagar.

Helikoptern cirkulerade runt i området och med hjälp av laserpulser kunde de sedan avslöja strukturer som fanns och slutföra en karta över staden.

Bevis på att staden har funnits

I rapporten kan man läsa att staden grundades år 802 e.Kr. och hade mer än två dussin ej tidigare upptäckta tempel. Det fanns också bevis på att gamla kanaler, vallar och vägar har funnits.

– Vi vet med säkerhet att staden var sammankopplad med vägar, kanaler och vallar, sa Jean-Baptise Chevance, chef för Archaeology and Development Foundation i London, och den som ledde expeditionen, enligt Huffington Post.

Landskapet utan vegetation

Rapporten avslöjade också att landskapet var helt utan vegetation.

– En teori som vi har är att den allvarliga miljöpåverkan med avskogning och beroendet av vatten ledde till nedläggningen av civilisationen. Kanske blev det så framgångsrikt att det till slut inte gick att hantera, sa Damien Evans, chef vid University of Sidneys arkeologiska forskningscentrum i Kambodja.

Det är ännu inte känt hur stor Mahendraparvata var eftersom deras sökande täckte bara ett begränsat område och det behövs mer pengar för att fortsätta sökningen, skriver Huffington Post.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!