Under kroniska tillstånd kunde han hitta homosexualitet.
Under kroniska tillstånd kunde han hitta homosexualitet.

Läkare diagnostiserade patient med "kroniskt homosexuellt beteende"

Läkare ansåg att en man var sjuk eftersom att han var homosexuell.


Höll handen

Läs också om busschauffören som ansåg att de två homosexuella männens uppträdande var olämpligt.

Han bad därför paret att sätta sig längst bak i bussen

USA. Matthew Moore, 45, uppsökte en läkare för att genomgå en fullständig kroppsundersökning. 

Hans tester avslöjade att han hade B-12 brist, högt blodtryck och höga kolesterolvärden, något som han kallade "fullständigt normalt för mig".

När Moore, som är öppet homosexuell, gick tillbaka till mottagningen för att diskutera sina resultat märkte han en notering i papprena som han fick av sköterskan.

Klassades som ett kroniskt tillstånd

Bland hans diagnoser hade läkaren noterat "Homosexuellt beteende (302.0)"  där enligt medicinska journaler homosexualitet tolkas som ett kroniskt tillstånd. 

– När jag kollade upp koden 302.0 klassades det som sexuellt avvikande beteende eller psyskisk sjukdom, och koden har inte använts sedan 1973, säger Moore och fortsätter:

– Jag var så förvånad. Först skrattade jag och tänkte att "här är ännu ett sätt att förminska homosexuella på" och sedan när jag tänkte på det mer och mer så blev jag arg.

Försvarade sitt beslut

Han återvände till läkaren som försvarade sitt beslut med att homosexualitet "fortfarande betraktas som en sjukdom".

Moore berättade att han inte har något emot att man noterar hans sexuella läggning i hans medicinska journal men att han har problem med att det anges som en sjukdom och ett kronisk tillstånd.

Sjukhuset bad om ursäkt

Moore kontaktade sjukhuset som bad om ursäkt och förtydligade att sjukhuset inte ser homosexualitet som en sjukdom och att de inte godkänner användningen av koden 302.0.

– Om jag var en 14-årig pojke i en liten stad i Indiana, där jag kommer ifrån, och om en läkare talade om för mig eller mina föräldrar att jag var sjuk för att jag var homosexuell, då skulle det verkligen skada mig, säger Moore, skriver NBC

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.