Fallskärmshoppare nära träffas av meteorit – fångar det på film

Anders Helstrup träffades nästan av en meteorit – och lyckades fånga det på film. – Det är första gången i världshistorien, säger geologen Hans Amundsen.


HEDMARK. Det var under sommaren 2012 som ett gäng fallskärmshoppare från Oslo hoppade ut från ett flygplan, utrustade med filmkameror på sina hjälmar. En av dem, Anders Helstrup, skulle lyckas filma något helt unikt.

Redan på vägen ner märkte han att någonting märkligt hände.

– Jag fick känslan av att någonting hände, men jag registrerade inget, säger han till NRK.

Så när han kom ner tittade han närmare på den inspelade filmen – och fick syn på något som såg ut som en sten som missade honom med bara ett par meter.

Samma dag återvände han till Oslo men kunde inte släppa tanken på den märkliga stenen och samlade senare ihop vänner och familj för att leta efter vad han började misstänka var en meteroit. Förgäves, skulle det visa sig.

Till slut tog han kontakt med Naturhistoriska museet för att få klarhet.

– Filmen väckte stor uppmärksamhet och alla verkade övertygade om att det var en meteorit, jag var kanske den som var mest skeptisk, säger Helstrup till NRK.

"Kan inte vara något annat"

Men trots att allt fler hjälpt till att leta har man inte hittat meteoriten – för det är en sådan man letar efter.

– Det kan inte vara något annat, säger geologen Hans Amundsen till NRK.

Han förklarar att formen är typisk för en meteorit, och att den kan vara en del av en större sten som sprängts längre upp i luften. För NRK förklarar han att när en meteorit når jordens atmosfär saktar den upp och joniserar molekyler i närheten – något som ger det ljus som gör att stenen kallas för meteorit.

"Första gången i världshistorien"

När den slutar lysa går den över i vad som kallas för "dark flight" – och faller sedan rakt ner mot jorden.

– Det har aldrig tidigare hänt att en meteorit filmats under dark flight, det är första gången i världshistorien, säger Amundsen till NRK.

Det är också det faktumet som gör att meteoriten, om och när den hittas kan vara värd pengar. Mycket pengar. Amundsen säger till NRK att det kan handla om flera hundratusen norska kronor.

Så, lycksökare, bege er mot Norge!

Se ett längre inslag från NRK här:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.