- Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Piratkopiering avkriminaliseras i Storbritannien

Personer i Storbritannien som upprepade gånger piratkopierar kommer snart att få varningar på mejlen om att vad de gör är olagligt. Men i praktiken är det fritt fram att fortsatta.


Sveriges hyggliga syn på fildelning – enligt ”The Simpsons”

Ja, i The Simpsons-avsnittet "Steal this episode" är Sverige med på ett hörn. Här kan du läsa om avsnittet, som inte oväntat, blev väldigt uppmärksammat på nätet när det sändes.

STORBRITANNIEN. Den brittiska regeringen har avkriminaliserat nedladdning av upphovsrättskyddade online-videospel, musik och film.

Åtminstone är det så många tolkar det beslut som nyligen tagits om att ihärdiga fildelare framöver inte kommer att levereras en stämning – utan ett mejl.

Upp till fyra varningar kommer årligen att kunna sändas per mejl till hushåll som misstänks för brott mot upphovsrätten. Därtill ger landets regering, om än tillfälligt, upp planerna på att utöka straffen för olaglig nedladdning, eftersom det inte tycks ha någon effekt.

Mejlvarningar

Den nya åtgärden går under namnet Vcap, vilket står för "Voluntary Copyright Alert Programme". Enligt BBC innebär detta att personer som upprepande gånger piratkopierar från och med 2015 kommer att börja få mejl som talar om för dem att vad de gör faktiskt är olagligt

Varningarna är en del av en större satsning som syftar till att utbilda människor om copyright och lagliga sätt att ta del av digitalt innehåll. Det är ett samarbete mellan regeringen, flertalet skivbolag och stora internetleverantörer.

Upphovsrättsinnehavare har även velat att varningsmejlen ska innehålla information om de potentiella påföljder som personer riskerar möta vid upphovsrättsintrång och tillgång till en databas med kända illegala fildelare.

"Övertala de lättövertalade"

– Det handlar om att övertala de lättövertalade, till exempel föräldrar som inte vet vad som händer med deras nät anslutning",  sade Geoff Taylor, VD för BPI, den sammanslutning som representerar brittiska stora och oberoende skivbolag.

Det enda kruxet är som sagt att om dessa varningar ignoreras så händer i praktiken ingenting – detta då inga vidare åtgärder kommer att vidtas. Fildelare kan då glatt och relativt riskfritt fortsätta med vad de håller på med, trots att vad de gör egentligen är kriminellt.

Startar även utbildningskampanj

Utöver detta minst sagt uppmjukade förhållningssätt till fildelare har den brittiska regeringen därtill lovat att bidra med 3,5 miljoner pund, nästan 41 miljoner svenska kronor, i en utbildningskampanj som uppmuntrar till lagliga sätt att lyssna på musik och titta på film.

Introducerandet av initiativet, som innebär en treåriga utbildningssatsning, handlar enligt statssekreteraren Vince Cable om att stödja Storbritanniens kreativa industrier.

– Det är en svår bransch att få grepp om och den är också svår att skydda, sade han enligt BBC. Men om vi inte skyddar den så är det en bransch som inte kan fungera.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.