Växjöfamilj fast på misstänkt ebolahotell. Bilden visar sjukpersonal som kommer ut från ett hotell i Skopje där en misstänkt ebolasmittad befunnit sig.
Växjöfamilj fast på misstänkt ebolahotell. Bilden visar sjukpersonal som kommer ut från ett hotell i Skopje där en misstänkt ebolasmittad befunnit sig. - Foto: Ap

Småbarnsfamilj från Växjö fast på misstänkt ebolahotell

Monica Svensson, hennes man och deras två småbarn sitter fast på ett hotel där en man misstänks ha dött i ebola – och vet inte när de får åka hem.


Fem svar på vanliga frågor om ebola

Hur smittar ebola? När kommer ett botemedel och hur började egentligen epidemin? Läs Hans Rosling, professor i global hälsa, svar på de vanligaste frågorna.

MAKEDONIEN. Den svenska familjen från Växjö har sedan i fredags suttit instängda på ett hotell i semesterorten och Makedoniens huvudstad Skopje – utan mat och vetskap om när de kan få komma ut. På samma hotell misstänks en man som nyligen dött i ebola ha bott, skriver SVT Smålandsnytt.

– I går kväll sa de att vi skulle få besked i morse, och i morse sa de att vi kunde vänta besked i kväll. Det känns som allt bara skjuts fram, säger Monica Svensson till SVT.

"De försökte mörklägga"
 
Hon berättar att det var i fredags eftermiddag som familjen såg hur ambulanspersonal med ansiktsmasker rullade ut en person på bår, något hon beskriver som obehagligt. Kort därefter gick de från hotellet, för att sedan inte bli insläppta när de återvände några timmar senare. Hotellet var då avspärrat med beväpnade poliser.

– De försökte mörklägga och sa att de letade efter en försvunnen engelsman, men jag kopplade direkt till händelsen med ambulansen tidigare på dagen, säger Monica Svensson till SVT.

Möttes av låsta dörrar

Efter många luddiga svar från myndighetspersonal och polis fick de till slut höra att det var okej att gå in på hotellet, och att de hade tillåtelse att gå och komma som vanligt.

Men under lördagsmorgonen när familjen skulle lämna hotellet för att flyga hem sa det stopp. Dörrarna var låsta, och utanför stod flera poliser.

Väldigt oroliga

Nu är de oroliga och pendlar mellan hopp och förtvivlan. Barnen gråter medan Monica Svensson och hennes man försöker behålla lugnet.

– Det är tufft här inne. Två små barn, och vi har ingen mat. Svenska ambassaden kunde lämna av lite blöjor i alla fall. De vill att alla människor ska samlas i hotellets restaurang, men man vill ju inte gärna vara bland andra människor när det inte är hundra procent säkert, säger hon.

På lördagseftermiddagen var de enligt SVT Smålandsnytt fortfarande kvar inne på hotellet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.