46 procent av de yngsta syskonen tycker att de är roligare än sina äldre syskon.
1 av 5
46 procent av de yngsta syskonen tycker att de är roligare än sina äldre syskon. - Foto: TT
Brittiska syskon tycker att personligheterna skiljer sig åt beroende om du är yngst eller äldst.
2 av 5
Brittiska syskon tycker att personligheterna skiljer sig åt beroende om du är yngst eller äldst. - Foto: TT
54 procent av de äldsta syskonen tycker att de är mer ansvarsfulla. Samma siffra bland de yngsta syskonen var 31 procent.
3 av 5
54 procent av de äldsta syskonen tycker att de är mer ansvarsfulla. Samma siffra bland de yngsta syskonen var 31 procent. - Foto: TT
Är det yngsta syskonet mer avslappnat än det äldre? 42 procent av de sistfödda tyckte det.
4 av 5
Är det yngsta syskonet mer avslappnat än det äldre? 42 procent av de sistfödda tyckte det. - Foto: TT
Är du äldst? Då är du kanske mest organiserad också. Det tyckte i alla fall 54 procent av de äldsta syskonen som deltog i studien.
5 av 5
Är du äldst? Då är du kanske mest organiserad också. Det tyckte i alla fall 54 procent av de äldsta syskonen som deltog i studien. - Foto: TT

Är du yngst i familjen? – då kommer du älska att läsa det här

Det finns tydliga skillnader i karaktärsdragen bland de äldsta och yngsta syskonen. Det visar en ny studie som granskat brittiska familjer.


Bara för att du och dina syskon delar samma gener behöver det inte betyda att ni är lika. Ofta skämtas det om att det yngsta barnet är mest bortskämt medan det äldsta syskonet tar mer ansvar. Men nu avslöjar en ny studie att det faktiskt ligger viss sanning bakom dessa fördomar, rapporterar YouGov. 

Yngst betyder minst ansvar

Studien har granskat familjer med fler än två barn och jämfört personligheter mellan det äldsta och det yngsta syskonet. Den mest framträdande skillnaden är känslan av ansvarstagande hos syskonen. 

54 procent av de förstfödda uppgav att de är mer ansvarstagande än sitt yngsta syskon. Av de sistfödda i en syskonskara uppgav endast 31 procent att de känner sig mer ansvarstagande. 

Av de yngsta syskonen uppgav 46 procent att de tycker att de själva är roligare än sina syskon. Samma siffra hos de äldsta var 36 procent. 

Äldre mer framgångsrika

Forskarna som ligger bakom studien menar dock att ålder och familjeförhållanden även kan påverka resultatet. De äldre syskonen ser till exempel sig själva som mer framgångsrika än sina yngre syskon. Däremot har ju de förstfödda levt längre och därför haft mer tid på sig att "lyckas" i livet, skriver YouGov

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du roligast i din familj?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.