Gatubarn i Burundi som samlas kring en gemensam tallrik.
1 av 3
Gatubarn i Burundi som samlas kring en gemensam tallrik. - Foto: Darine Ndihokubwayo / World Food Programme
En familj i Laos som förbereder ett traditionellt mål inför firandet av det nya året.
2 av 3
En familj i Laos som förbereder ett traditionellt mål inför firandet av det nya året. - Foto: Ari Vitikainen / World Food Programme
En familj i Filippinerna samlas kring hemmets enda ljuskälla och delar på en måltid.
3 av 3
En familj i Filippinerna samlas kring hemmets enda ljuskälla och delar på en måltid. - Foto: Breech Asher Harani / World Food Programme

Undernärda familjer väntar med att äta tills alla har fått – lär oss något om medkänsla

Trots konstant hunger och brist på mat delar de här människorna på vad de har.


805 miljoner människor lider av hunger. Bristen på mat är en konstant del av vardagen – och att göra stora uppoffringar likaså.

Men trots det, trots en närapå olidlig hunger, väljer de här människorna att dela på det lilla de har. 

Traditionen av att samlas och dela är många gånger, trots svåra prövningar, viktigare än att mätta enskilda magar.


Bildkälla: Breech Asher Harani / World Food Programme 

Visar människor runt om i världen

För att visa hur viktigt traditionen att dela är för många människor i nöd – samt i syfte att påvisa att hunger faktiskt kan utrotas under en livstid, frågade World Food Programme, WFP, människor runt om i världen att sprida bilder på när nära och kära delar sitt dagliga bröd. 

Hjälporganisationen, som samarbetar med EU för att mätta människor i nöd, fick bilder från 32 länder och bad därefter kocken Jamie Oliver och fotografen Chris Terry att välja sina favoriter som publiceras på projektets sida, skriver Huffington Post.

Den vinnande bilden blev ett foto taget av Ari Vitikainen på en familj i Laos som förbereder ett traditionellt mål inför firandet av det nya året.


Bildkälla: Ari Vitikainen / World Food Programme 

Publikens favoritfoto var en bild på några gatubarn i Burundi som samlas kring en gemensam tallrik.


Bildkälla: Darine Ndihokubwayo / World Food Programme 

Enligt WFP är 58 procent av landets invånare undernärda. Gatubarn som förlorat sina föräldrar saknar ofta helt möjligheten till regelbundna måltider. 

Ett sätt att bekämpa hungern från WFP är projektet ”the Sunday meal” vilket går ut på att hjälparbetare samlas med gatubarn varje söndag för att dela en måltid. 

– Känslan av bli accepterade och att någon faktiskt bryr sig ger dem möjligheten till ett bättre socialt liv och att lättare integreras i skolan, säger hjälparbetaren Darine Ndihokubwayo, som jobbar för Food for the Hungry, i ett uttalande.

/
Mat
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skänker du pengar till hjälporganisationer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.