Kinas president Xi Jinping.
1 av 6
Kinas president Xi Jinping. - Foto: Andy Wong
Hassan Rouhani, president i Iran.
2 av 6
Hassan Rouhani, president i Iran. - Foto: Ap
Det är omöjligt att säga hur många som bestraffas med döden i Nordkorea.
3 av 6
Det är omöjligt att säga hur många som bestraffas med döden i Nordkorea. - Foto: TT
4 av 6
- Foto: Ap
5 av 6
- Foto: Ap
6 av 6
- Foto: Ap

5 länder som toppar den inte så härliga listan över dödsstraff

Du kanske kan gissa vilket land som utför flest dödsstraff i världen?


5. USA

I USA genomfördes 35 avrättningar under 2014. En minskning från 2013 då landet stod för 39. Delstaterna Texas, Missouri, Florida och Oklahoma stod tillsammans för 89 procent av landets dödsstraff.

Bildkälla: TT Bild

4. Irak

I Irak, precis som i Nordkorea, Kina och Iran, är döden ditt straff om du döms för terrorism. Med 61 avrättningar under 2014, tar sig Irak in på listans fjärdeplats.

Iraks president Fuad Masum. Bildkälla: TT Bild

3. Saudiarabien

Saudiarabien utförde 90 dödsstraff. Tillsammans med bland annat Iran och Nordkorea är Saudiarabien ett av de länder som använder sig av dödsstraff för att skrämma invånarna från "politiskt oliktänkande". Enligt Amnesty är det inte så lyckat, eftersom dödsstraff inte har någon bevisad effekt på att vara avskräckande.

Kung av Saudiarabien, Salman bin Abdul Aziz. Bildkälla: TT Bild

2. Iran

Enligt Amnesty avrättade Iran minst 761 personer under förra året. Det är dock inte bekräftat av myndigheterna och den officiella siffran är 454. Oavsett vilken siffra som gäller placerar sig landet på andraplats med sin statistik. Tillsammans med Irak och Saudiarabien står länderna för 72 procent av alla dödsstraff i hela världen.

Presidenten i Iran, Hassan Rouhani. Bildkälla: TT Bild

1. Kina

Kina står stadigt på förstaplatsen, enligt Amnesty Internationals årliga rapport om dödsstraff. Här genomfördes inte bara flest avrättningar i hela världen, utan här är det dessutom fler som straffas med döden än i resten av världens länder sammanlagt. Landet håller sin statistik hemlig men enligt Amnesty är det tusentals människor som avrättas eller döms till döden varje år.

Kinas president, Xi Jinping. Bildkälla: TT Bild

Nordkorea
Det är omöjligt att säga hur många avrättningar som utförs i landet och landet får därför stå utanför topp fem-listan. Men Amnesty menar att det finns säkra källor på att det är minst 50 personer per år som avrättas i landet och det misstänks vara betydligt fler.


Nordkoreas högste ledare, Kim Jong-un. Bildkälla: TT Bild

/
/
/
USA
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.