Hon överlevde förintelsen – fick en kindpuss av före detta nazivakten

Han jobbade som SS-vakt i nazityskland, nu 70 år senare pussade han en av överlevarna på kinden.


Eva Mozes Kor, 81, var en av de som överlevde Förintelsen. Nu, 70 år senare hände någonting väldigt oväntat under rättegången mot en av de nazister som vaktade henne i Auschwitz. Han gav Eva en kindpuss.

Eva delade med sig av en bilden på Facebook i fredags, som visar hur hon fick en kindpuss av Oskar Gröning, 93, som var SS-vakt i Nazityskland.

– Jag ber om förlåtelse. Jag delar den moraliska skulden men huruvida jag är skyldig enligt lagen är upp till er att bestämma, sa han i rätten enligt BBC.

Gröning anklagas för delaktighet i över 300 000 judars död i Auschwitz och han har erkänt att han stod vakt när tusentals människor transporterades till gaskamrarna.

Eva skriver på Facebook att hon förlåter honom, men fortfarande håller honom ansvarig för det som hände.

"Bättre än vad han skulle gjort mot mig för 70 år sedan"

– Han var en liten skruv i ett stort dödsmaskineri, men maskineriet kan inte fungera utan de små skruvarna. Men han är ju uppenbarligen en människa, skriver hon i sitt inlägg.

Hon skriver också att pussen var "bättre än vad han hade gjort för 70 år sedan". Hon tror att hon kommer få en del kritik för att hon lägger upp bilden men försvarar det med att hon tror att alla godhjärtade handlingar till slut vinner över det onda.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.