Breivik vill strejka.
1 av 3
Breivik vill strejka. - Foto: Ap
Borde vara död om 60 dagar om han hungerstrejkar ordentligt.
2 av 3
Borde vara död om 60 dagar om han hungerstrejkar ordentligt. - Foto: AP/TT Bild
Trött Breivik.
3 av 3
Trött Breivik. - Foto: Ap

Det kommer hända i Breiviks kropp om han hungerstrejkar

Det har kommit rapporter om att Anders Behring Breivik gått ut i hungerstrejk. Här är vad som kommer hända i terroristens kropp under tiden.


Breivik har pratat om att hungerstrejka. Nyheter24 har tagit reda på vad som kommer hända i hans kropp om hungerstrejken håller i sig.

– Hur kroppen påverkas beror på om personen avstår helt från både dryck och mat. Om man slutar att dricka blir kroppen mycket fortare uttorkad i och med att man hela tiden gör av med vätska genom till exempel svett. Njurarna får nedsatt funktion, blodet cirkulerar trögt och pulsen blir sämre, säger Ulf Dahlin, läkare och expert inom ätstörningar på Lunds Universitet.

Kroppen kan fungera normalt i upp till två veckor, personen blir därefter yr och svimmar till slut av, man kan säga att kroppen förfaller. Att dö kan dock ta en dryg månad.


Bildkälla TT

– Det som ofta sker vid dödsstadiet är att immunförsvaret brutits ner på grund av brist på mineraler och vitaminer, och man får njursvikt. Symptom vid slutstadiet är bland annat svullnad, speciellt i magen, förtynad muskelvävnad i hela kroppen och extrem utmattning, säger Shanay Daham, läkare på Darent Valley Hospital i England, till Nyheter24.

Om man enbart slutar äta men fortsätter att dricka så påverkas kroppens funktioner men man klarar sig längre, den kan då gå ner på 50 procent av sin normala ämnesomsättning.

– När det gäller fångar som matvägrar beror det på vilka regler som sjukhuset har, om man går in med sjukvårdsinsatser, som dropp till exempel, tar ju processen mycket längre tid. Men det finns exempel på fångar som överlevt i 60 dagar utan att inta något, säger Ulf Dahlin till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.