Om man inte gillar kaffe kan man dricka te med koffein.
1 av 2
Om man inte gillar kaffe kan man dricka te med koffein. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Du känner dig inte piggare i kroppen av kaffe.
2 av 2
Du känner dig inte piggare i kroppen av kaffe. - Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Vilhelm Stokstad / TT

Ny studie: Kaffe gör dig till en bättre förare

Knoppen blir klar av lite kaffe – nu är det bevisat av forskare i Australien. Och fördelen som sticker ut är att du blir till en bättre förare.


Australiensisk forskning visar att hjärnan blir skarpare av en koffeinshot. Det minskar också förares misstag i trafiken – väsentligt.

Dessvärre gör kaffe lite för att få kroppen att piggna till visar samma forskning. Det är Australian Defence Force som tagit fram studien.


Bildkälla TT

I undersökningen höll man deltagarna vakna i 50 timmar, de blev sedan ombedda att köra vid 15 olika tillfällen, i 40 minuter åt gången.

Hälften av förarna fick koffeintuggummin innan och den andra hälften fick tuggummi i placebosyfte. Det tog tio minuter för koffeindosen att verka och effekt höll i ungefär 90 minuter.

Gruppen som intagit koffein hade en betydligt lägre resultat när det kom till fel i körningen än de övriga. Trots att bägge parter var lika sömniga och trötta i kroppen under tiden, skriver The Australian.

/
/
/
/
/
/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.