Norge erbjuder kurser för invandrande män i hur man beter sig mot kvinnor. Männen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
1 av 2
Norge erbjuder kurser för invandrande män i hur man beter sig mot kvinnor. Männen på bilden har ingenting med artikeln att göra. - Foto: TT Bild
Norge.
2 av 2
Norge. - Foto: TT/ Ap

Norge ger kurser till nyanlända i hur man ska behandla kvinnor

Norge har börjat att erbjuda ett kontroversiellt kurspaket i vilken manliga invandrare får via en kurs lära sig hur man ska behandla kvinnor.


Kursen jobbar med manliga invandrare som kommer från länder där kvinnor inte är tillåtna att visa hud eller kärleksförklaringar ute i det öppna. De här kurserna coachar männen i sexuella och sociala skillnader, att det inte är onaturligt att le eller flirta samt att om en tjej är full betyder det inte att hon är villig att göra vad som helst.

Påtvingad kulturell assimilering är kontroversiellt och i de flesta fallen av en bra anledning. New York Times rapporterar att de flesta europeiska länder har dragit sig ifrån liknande kurser som Norge nu erbjuder. Rädslan är stor att invandrare hamnar i stigmatisering.

– Om någon i Eritrea vill ha en kvinna så kan han bara ta henne och han får inte ett straff. I Norge har kvinnor fler möjligheter med allt från att vara statsminister till att ha rätten att få ta det lugnt, säger kursdeltagaren Abdu Osman Kelifa till New York Times.

Kursen har dock blivit applåderad för att försöka att vara öppen för kulturella skillnader och inte svartmåla människor. Exempelvis används norska namn som Arne för att beskriva någonting som man inte ska göra. Manualen tydliggör också att oberoende av religion måste lagarna följas och att giftermål inte betyder att kvinnor måste ha sex med sina partners, uppger New York Times.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.