FN kritiserar den svenska Åklagarmyndigheten eftersom den inte har ansträngt sig tillräckligt har han "långvarigt berövats sin frihet".
1 av 3
FN kritiserar den svenska Åklagarmyndigheten eftersom den inte har ansträngt sig tillräckligt har han "långvarigt berövats sin frihet". - Foto: Scanpix / TT Nyhetsbyrån
FN-gruppen riktar också kritik mot att Assange hållits isolerad i brittiskt fängelse, suttit i husarrest samt påtvingats situationen på ambassaden.
2 av 3
FN-gruppen riktar också kritik mot att Assange hållits isolerad i brittiskt fängelse, suttit i husarrest samt påtvingats situationen på ambassaden. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Den svenska Åklagarmyndigheten påpekar att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och att FN-gruppens utlåtanden "inte har någon formell påverkan på den pågående utredningen" om misstänkta sexbrott.
3 av 3
Den svenska Åklagarmyndigheten påpekar att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och att FN-gruppens utlåtanden "inte har någon formell påverkan på den pågående utredningen" om misstänkta sexbrott. - Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix

FN kritiserar Sverige – tycker att Assange ska kompenseras ekonomiskt

FN kritiserar nu den svenska Åklagarmyndigheten – och vill att Sverige ska kompensera Julian Assange på grund av "det godtyckliga frihetsberövandet".


I dag blev det officiellt: FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, UNWGAD, har i en utredning slagit fast att Wikileaksgrundaren Julian Assange är "godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden", närmare bestämt olika FN-konventioner.

Både Sverige och Storbritannien bär ansvar för det godtyckliga frihetsberövandet anser UNGWAD. FN-gruppen riktar kritik mot att Assange hållits isolerad i brittiskt fängelse, suttit i husarrest samt påtvingats situationen på ambassaden.

Även den svenska Åklagarmyndigheten kritiseras. Eftersom den inte har ansträngt sig tillräckligt har han "långvarigt berövats sin frihet".

Sydkoreanen Seong-Phil Hong, arbetsgruppens ordförande, skriver att "det godtyckliga frihetsberövandet av Mr Assange bör avbrytas, hans fysiska integritet och rörelsefrihet respekteras, och att han bör ha rätt till (...) kompensation".

Med beskedet hoppas Assange att snart, efter tre och ett halvt år på Ecuadors ambassad i London, kunna ta sin första promenad i frihet. Men frågan är om det brittiska och svenska rättsväsendet är beredda att låta honom gå.

– Insatsen för att gripa Julian Assange fortsätter och skulle han lämna ambassaden så kommer polisen göra allt för att gripa honom, säger en talesman för den brittiska polisen enligt The Guardian.

Om FN-panelen hade gått emot honom lovade Assange att överlämna sig till polisen. Hans advokater anser nu att Sverige och Storbritannien genast ska släppa honom fri.

Den svenska Åklagarmyndigheten påpekar att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och att FN-gruppens utlåtanden "inte har någon formell påverkan på den pågående utredningen" om misstänkta sexbrott.

– Regeringen lägger sig inte i den rättsliga bedömningen, säger statsminister Stefan Löfven till TT, och konstaterar att FN-utredningen "gjort en annan bedömning än Högsta domstolen".

När Svea hovrätt hösten 2014 uppmanade åklagarna att pröva alternativa vägar för att föra förundersökningen mot Assange framåt fick hovrättsrådet Niclas Wågnert frågan vad som menades med det.

– Det avgör åklagaren. Ett sätt vore ju att förhöra honom i London, svarade Wågnert.

Först i mars 2015 bytte överåklagare Marianne Ny fot och meddelade att hon ville förhöra Assange i London. Men något förhör har inte blivit av.

/
FN
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.