H&M kläder kan ha tillverkats av bomull plockad med tvång.
1 av 2
H&M kläder kan ha tillverkats av bomull plockad med tvång. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det gäller främst en textilfabrik i Turkmenistan.
2 av 2
Det gäller främst en textilfabrik i Turkmenistan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

H&M-kläder kan ha tillverkats med tvångsarbete

H&M, Zaras ägarbolag och andra klädjättar kan knytas till inköp från en textilfabrik i Turkmenistan.


H&M och Inditex (som äger butikskedjorna Zara och Massimo Dutti) finns bland en rad storföretag vars leverantörer har handlat med textilfabriken Turkmenbashy i Turkmenistan.

H&M medger att företaget har varit "kopplat till bomull från Turkmenistan". Av svaren från såväl den svenska klädjätten som spanska Inditex framgår att sådan handel har ägt rum relativt nyligen.

H&M handlade enligt egen uppgift senast 2014 med "vissa underleverantörer" som gjorde inköp från fabriken. Det är ett brott mot H&M:s uppförandekod som förbjuder alla leverantörer i alla led att köpa varor som är ett resultat av tvångsarbete.


"Sedan slutet av 2015 har ingen av våra underleverantörer en affärsrelation med Turkmenbashy. Sedan december förra året har vi också ytterligare stärkt våra krav gentemot våra leverantörer genom att införa ett förbud mot bomull från Turkmenistan", skriver H&M i ett uttalande.


Även Inditex säger sig ha nolltolerans mot tvångsarbete. Den spanska klädjätten säger sig först i december 2015 ha brutit med Turkmenbashy. "Inga fortsatta beställningar har gjorts från denna leverantör sedan dess", skriver Inditex.


Det finns nu uppgifter att plagg som tillverkats under tvångsarbete kan ha sålts i Sverige.


Internationella arbetsorganisationen (ILO) och FN:s människorättskommitté har i åratal rapporterat om sin oro för tvångsarbetet inom Turkmenistans bomullssektor.


– Vi talar trots allt om världens sjunde största bomullsexportör och statligt lett tvångsarbete för tiotusentals turkmenska medborgare varje år, säger Matthew M Fischer-Daly, samordnare vid The Cotton Campaign, ett nätverk mot tvångsarbete.

Rapporterna säger att framför allt offentliganställda tvingas ut på fälten, annars kan de förlora sina jobb. Arbetsförhållandena beskrivs som gräsliga. I höstas var skörden extra lång sedan den egensinnige diktatorn Gurbanguly Berdymuchammedov beordrat att "varje bomullstuss" i landet skulle plockas. Viktiga samhällsfunktioner blir också lidande: utan lärare går skolbarn miste om undervisning, sjuka får inte vård.

Enligt The Cotton Campaign importerar Turkmenistan ingen bomull, därför är allt bomullstyg där en följd av tvångsarbete. Troligen har plaggen nått världsmarknaden via Turkiet. Där kan de ha färdigställts och fått märkningen "Made in Turkey".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.